Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Univerzita Palackého podporuje studenty a zaměstnance z Ukrajiny. Vlajku vyvěsil také kraj

, aktualizováno 22. února 2022, 17:40

Nejen pomoc odborníků v případě dalšího vyhrocení situace ve východní Evropě připravuje olomoucká Univerzita Palackého pro své zaměstnance a studenty z Ukrajiny. Podle rektora UP Martina Procházky jde o projev solidarity se zemí, která si svobodně vybrala evropskou cestu a prozápadní orientaci. Ukrajinskou vlajku dnes vyvěsilo hejtmanství a už před pár dny i město Olomouc.

Tlak Ruska na sousední zemi se stupňuje. Po projevu prezidenta Putina o uznání nezávislosti Luhanské a Doněcké republiky zamířily v úterý v noci na východ Ukrajiny vojenské jednotky. „Velmi pozorně sledujeme situaci na hranicích mezi Ukrajinou a Ruskem. Chci ubezpečit naše studenty i akademiky z Ukrajiny, kteří u nás pobývají, že jsme v případě napadení jejich vlasti připraveni je podpořit. Domlouváme spolupráci s tlumočníky, psychology, právníky a dalšími, jejichž pomoc by v případě vypuknutí konfliktu mohla být potřebná,“ prohlásil rektor Univerzity Palackého Martin Procházka.

Na olomoucké univerzitě v současnosti studuje zhruba 150 studentů z Ukrajiny, zaměstnanců zde působí na dvě desítky. Pomoc a další potřebné aktivity pro ně bude případně zajišťovat Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého. "Připravujeme i jednoduchou webovou stránku se souhrnem všech informací, kontaktními údaji a rozcestníkem na některé další pomáhající organizace. Podobně jako už dříve v případě Běloruska řešíme nyní i možnost nabídky mimořádných stipendií pro naše ukrajinské studenty, ale rovněž pro případné zájemce z univerzit na území Ukrajiny," informoval mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Podle politoložky a právničky Naděždy Šiškové z Právnické fakulty Univerzity Palackého je potřeba, aby se proti jednání ze strany Ruska ozvala i akademická veřejnost z různých zemí. „V nemalé míře se jedná i o propagandistické účely a získání politických bodů u ruské veřejnosti. Hrozba použití síly by měla být jednoznačně odsouzena,“ uvedla docentka, která se na Ukrajině narodila a spolupracuje také s univerzitou Tarase Ševčenka v Kyjevě.

Ukrajinskou státní vlajku dnes vyvěsil Olomoucký kraj. "Vlajka Ukrajiny před Krajským úřadem Olomouckého kraje je vyjádřením nesouhlasu se vstupem ruských vojsk na území suverénní Ukrajiny," řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Řada obcí a měst z Olomouckého kraje letos opět vyvěsí tibetskou vlajku

Řada obcí a měst z Olomouckého kraje také v letošním na začátku března vyvěsí tibetskou vlajku, aby tak připomněly povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Pravidelně se ke kampani Vlajka pro Tibet připojuje město Olomouc, charakteristická...

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Folta | Zdroj Žurnál UP

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, Univerzita Palackého, studenti, pomoc, podpora, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Procházka, Východní Evropa, Vladimir Vladimirovič Putin, univerzita, Doněcká republika, Olomoucký kraj

Univerzita Palackého podporuje studenty a zaměstnance z Ukrajiny. Vlajku vyvěsil také kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.