Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Města a obce šetří na energiích. Může se to dotknout i osvětlení cyklostezek

S růstem cen energií hledají města a obce v Olomouckém kraji možnosti, jak uspořit. Řada měst energie začala nakupovat centrálně, úspory se dotýkají i veřejného osvětlení nebo osvětlení cyklostezek. Samosprávy mohou ročně ušetřit až miliony korun.

Velkých úspor dosahuje v posledních letech například město Prostějov. "Osvědčil se nám centrální nákup energií. Nabídky jsou vždy hodnoceny na základě ekonomické výhodnosti a hodnocení probíhá prostřednictvím elektronické aukce, kdy se nám daří dosáhnout příznivých cen," potvrdil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Větší objem nakupované energie znamená nižší ceny, město navíc ušetří poplatky za nákup na komoditní burze, naposledy to bylo přes 240 tisíc korun. Prostějov tímto způsobem kupuje elektřinu i zemní plyn pro téměř čtyři stovky odběrných míst.

V regionu se podobnou cestou vydaly i další města, například Olomouc, ale i Olomoucký kraj.

Olomouc se snaží hledat chytrá řešení

Vedení měst kromě toho hledá další cesty, jak za energie ušetřit. "Snažíme se dělat projekty za podpory chytrých řešení a energeticky úsporně. Stačí třeba využít sluneční energii," vysvětlila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Na cyklostezku mezi Olomoucí a Šternberkem tak nyní technici v rámci údržby v méně přehledných místech u mostů a v zatáčkách instalují osvětlení, které je napájeno pomocí solárních panelů. 

"Pokud jde o území města, tak cyklostezky jsou zde většinou vedeny osvětlenými ulicemi. Tam, kde jsou úseky s menší intenzitou světla, instalujeme zase kočičí oči. To jsou středové odrazky, které zajistí bezpečnost," vypočítává mluvčí radnice další možnosti úspor.

Polovina lamp veřejného osvětlení v Olomouci je na odpis. Výměna přijde na 350 milionů

Více než polovina lamp veřejného osvětlení v Olomouci je už výrazně za hranicí své životnosti a bude je nutné v příští letech vyměnit za moderní typy svítidel. Přijde to na 350 milionů korun. Technické služby nyní například mění více než dvě...

Osvětlení cyklostezek není na pořadu dne

Na chybějící osvětlení cyklostezky z Unčovic do Rozvadovic a Mezic u Litovle si nedávno stěžovali zdejší obyvatelé. Město je muselo zklamat. "Osvětlení cyklostezek není v současné době nárůstu cen energií naše priorita. Město Litovel vynakládá ročně několikamilionové částky na veřejné osvětlení a v současné době se zabýváme spíše možnostmi úspor," sdělil místostarosta Lubomír Broza (SNK).

Město má sice projekt na osvětlení cyklostezky do Rozvadovic, ale realizaci odložilo. Na úsek do Unčovic projekt zatím chybí a dál je trasa mimo katastr Litovle.

V Uničově se o veřejné osvětlení stará soukromá firma

Úspory na veřejném osvětlení hledá Jeseník. "Zůstává samozřejmě velkou neznámou, jak se ceny energií budou dál vyvíjet," přiznal však Ondřej Wind, vedoucí oddělení majetku Městského úřadu Jeseník.

Uničov zase správu veřejného osvětlení svěřil soukromé společnosti, které platí 6,2 milionu korun ročně. "Firma sama nakupuje elektrickou energii a vzhledem k tomu, že podobně působí v mnoha městech Česka, dosáhne jako velkoodběratel na mnohem zajímavější ceny," vysvětlil mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

Šternberk začne ve Lhotě stavět novou cyklostezku směrem na Štarnov

Město Šternberk začne ve Lhotě u železničního přejezdu ve směru na Štarnov stavět novou cyklostezku. Stavba za téměř 5 milionů korun si v jarních měsících vyžádá uzavírku Lhotské ulice. Cyklostezka by měla být otevřena v červnu letošního roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Plzeň

Štítky úspory, energie, elektřina, osvětlení, cyklostezky, Olomouc, Litovel, cyklostezka, Olomoucký kraj, Prostějov, Jiří Pospíšil, Jeseník, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města a obce šetří na energiích. Může se to dotknout i osvětlení cyklostezek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.