Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na náměstí v Olomouci mohou lidé dnes odpoledne podpořit Ukrajinu

Na Žižkově náměstí v Olomouci u sochy TGM mohou dnes o půl páté odpoledne lidé podpořit Ukrajinu a podepsat petici za její suverenitu a územní celistvost. Podporu zemi, kterou napadlo Rusko v čele s Putinem, vyjadřují také města, politici a tisíce lidí z Olomouckého kraje.

Dnešní setkání v Olomouci pořádá iniciativa 2018+ Olomouc, na místě bude také petice.   

"Uznání suverenity dvou separatistických regionů na východě Ukrajiny a následná vojenská bratrská pomoc je nepřijatelnou agresí Kremlu vůči Ukrajině a vůči demokracii v Evropě. V České republice máme s takovou bratrskou pomocí bohužel vlastní historickou zkušenost. Agresi Kremlu je potřeba se bránit – razantně, odvážně a společně. Podporujeme proto demokratické politiky, kteří nelehkou situaci mají zájem řešit formou pomoci Ukrajině a sankcemi vůči Rusku," uvedla autorka petice, kterou je možno podepsat také on-lineVeronika Jiravová (Stojíme za Ukrajinou).  

V Olomouckém kraji lidé Ukrajině pomáhají také v řadě sbírek, Pivní ráj Olomouc například celý dnešní zisk věnuje Ukrajinskému červenému kříži.

Ukrajinskou vlajku již vyvěsily Olomoucký kraj, Olomouc, Šumperk nebo Univerzita Palackého.  

Proti ruské agresi vystoupila také řada politiků z Olomouckého kraje. "Stojím za Ukrajinou a vyjadřuji ukrajinskému národu veškerou solidaritu. Odsuzuji neoprávněné ruské kroky vůči suverénnímu státu, kterým Ukrajina je. Putinovo rozhodnutí prolévat životy považuji za choré. Olomoucký kraj je připraven pomoci," napsala například radní kraje Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti).

Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci dnes začala oslovvovat ukrajinské členy své akademické obce, jestli nepotřebují psychologickou, materiální nebo jinou pomoc. "Útok na Ukrajinu považujeme za zcela neakceptovatelný akt agrese," uvedla fakulta.

Nejen pomoc odborníků v případě dalšího vyhrocení situace ve východní Evropě připravuje olomoucká Univerzita Palackého pro své zaměstnance a studenty z Ukrajiny. Podle rektora UP Martina Procházky jde o projev solidarity se zemí, která si...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šumperk, FB Pivní ráj Olomouc

Štítky Ukrajina, podpora, sbírka, setkání, Olomoucký kraj, Olomouc, Vladimir Vladimirovič Putin, petice, Rusko, Moskevský Kreml, Univerzita Palackého v Olomouci, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí v Olomouci mohou lidé dnes odpoledne podpořit Ukrajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.