Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Humanitární konvoj pro Ukrajinu: v Olomouci i dalších městech běží sbírky

V Olomouci se rozběhla sbírka materiálu a vybavení pro partnerské západoukrajinské město Černivci. Do hasičských zbrojnic ve Chválkovicích a Černovíře mohou lidé nosit potřebné věci podle zveřejněného seznamu, další techniku poskytne ze svých krizových zásob také město Olomouc. V závěru týdne by pak měl na Ukrajinu vyrazit humanitární konvoj.

Samosprávy, firmy i lidé řeší, jakým způsobem pomoct obyvatelům válkou zasažené oblasti. Olomouc soustřeďuje svou pomoc do města Černivci, kam přichází z východních částí Ukrajiny mnoho uprchlíků. Situaci a vhodnou formu podpory konzultuje s civilní obranou čtvrtmilionové ukrajinského města olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Díky tomu máme aktuální seznam věcí, které urgentně potřebují. Část jsme schopni poskytnout sami ze zásob našeho odboru ochrany nebo je nakoupíme, na Ukrajinu ale odvezeme i materiál, který věnují dárci z řad veřejnosti či firem,“ vysvětluje primátor Žbánek.

Olomoučané se ptají na kryty civilní obrany. Primátor požádal o zmapování stavu objektů

Město Olomouc eviduje při současné válečné situaci mezi Ukrajinou a Ruskem zvýšený počet dotazů na rozmístění a možné využití krytů civilní obrany. Řada z těchto zařízení již neslouží svému původnímu účelu, v případě nebezpečí by se využívala spíše...

„Odbor ochrany vyčleňuje část našich zásob a materiálu, který máme pro krizové situace, a můžeme je darovat ukrajinské civilní obraně v Černivcích,“ doplnil Martin Major (ODS), náměstek primátora odpovědný za odbor ochrany. Půjde například o elektrocentrály a další technická zařízení.

K aktivitám Olomouce se přidala také města Litovel a Přerov, akci koordinuje radnice s Olomouckým krajem a Univerzitou Palackého. S materiálem by pak v závěru týdne měl vyrazit humanitární konvoj, dopravu zajistí firma EGT.

Studentský protest proti válce zaplnil nádvoří knihovny. Jsem na vás hrdý, řekl rektor

Zhruba tisíc studentů vyrazilo na nádvoří Zbrojnice, univerzitní knihovny, vyjádřit podporu okupované Ukrajině a zároveň nesouhlas s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Řada lidí by chtěla také pomoci válečným uprchlíkům poskytnutím ubytování. V Olomouckém kraji je podle hejtmanství k dispozici několikatisícová kapacita pro bydlení běženců. „Ubytování příchozích lidí z Ukrajiny bude ale v první řadě řešeno centrálně prostřednictvím Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra,“ uvedl mluvčí města Olomouce Michal Folta.

Krajské město spouští také informační linku 585 513 392, kam mohou lidé volat v pracovní dny a v sobotu od 9 do 19 hodin, v neděli pak do 17. Zájemci zde zjistí informace jak pomoci. Olomouc bude usilovat i o zapojení studentů ukrajinštiny z Univerzity Palackého, kteří by na telefonu asistovali uprchlíkům.

Co přesně darovat a kam?
Dobrovolníci, kteří chtějí přispět k materiální pomoci, mohou přinést věci do dvou hasičských zbrojnic v Olomouci – Černovíře a Olomouci – Chválkovicích v čase od 9:00 do 12:00 a 14:00 do 18:00, prozatím do pátku. Přijímat lze opravdu výhradně materiál a pomůcky, uvedené níže v seznamu!

Seznam nutného vybavení a materiálu
• Elektrocentrály 1,5 KW a více
• Svítilny a baterie
• Taktické přílby, taktické brýle a rukavice
• Spací pytle, termodeky, deky, přikrývky, karimatky
• Teplé spodní prádlo
• Nesterilní jednorázové rukavice
• Lékárničky, záchranářské batohy, obvazový materiál
• Termální deky
• Pulzní oxymetry
• Nůžky pro řezání oblečení a bot
• Monitory, notebooky, tiskárny, projektory, flash disky
• Trvanlivé potraviny a hotová jídla určená k dlouhodobému skladování (větší balení)
• Dětské výživy, mléčná výživa malých dětí (sušené mléko) přesnídávky, jednorázové dětské pleny
• Nástroj na rozstříhání oděvu a obuvi (nůžky s tupým koncem)

Zdravotnický materiál
• trakční dlaha, přenosné kyslíkové láhve, soupravy pro katetrizaci centrálních žil, soupravy pro lumbální punkci, sada pro tracheostomii, souprava pro tracheální intubaci, souprava pro drenáž pohrudniční dutiny, imobilizační pneumatiky různých typů a velikostí, stříkačky s jehlami (různé objemy), katetry pro periferní žíly (různé velikosti), systém pro transfuzi infuzních roztoků, nesterilní obvazy (různé velikosti), fixační elastická bandáž (různé velikosti), sterilní materiál pro opatření proti popálení, sterilní materiál pro ošetření povrchu rány, hydrogelový obvaz proti popálení různých velikostí, zevní fixátor, sterilní gázový obvaz 14 cm x 7m, obvazový balíček, náplast 3cm x 500 cm, hemostatikum (prostředek zastavení krvácení) – chemické, prostředek zastavení krvácení – mechanický/gumový (zaškrcovadlo-turniket).

Zdroj: olomouc.eu
Spontánní sbírky v garáži i příprava kamionů s materiálem. Kraj žije pomocí Ukrajině

Jídlo, oblečení, spacáky i převoz z hranic a nabídka ubytování. Také v Olomouckém kraji se po vpádu ruských jednotek na území Ukrajiny zvedla obrovská vlna solidarity. Lidé hledají cesty, jak pomoci občanům napadané země. Kamiony s materiálem pro...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, Olomoucký kraj, pomoc, podpora, Olomouc, Litovel, Přerov, materiál, Černovice, Černovír, Chválkovice, uprchlík, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Major, flash disk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Humanitární konvoj pro Ukrajinu: v Olomouci i dalších městech běží sbírky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.