Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Budovy na Velkomoravské jdou k zemi. Vojenský areál nahradí nová čtvrť za miliardy

Mnoho let chátrající areál v blízkosti silničního průtahu Olomoucí a prodejny Baumax prochází proměnou. Do železobetonu bývalých vojenských objektů se zakousla těžká technika, v oblasti o rozloze 17 hektarů má vzniknout čtvrť Nová Velkomoravská. A součástí by mohla být i multifunkční hala pro sport i kulturu.

V sousedství řeky Moravy se rozběhly se začátkem ledna 2022 a zaberou celý letošní rok. Demolice se týká 35 staveb, které sloužily zejména jako ženijní sklady. „Čtrnáct menších objektů máme zdemolovaných a pokračujeme těmi většími. Ambicí pro tento areál je pro nás také to, abychom vybouraný materiál co nejvíce recyklovali a znovu jej využili,“ prozradil k průběhu prací a dalším plánům Matěj Smětal z firmy Smětal Silack, která demolici provádí. Podle propočtů odborníků vznikne při demolici okolo 65 tisíc kubíků stavební suti. „Ze stavby by tento materiál muselo odvézt zhruba čtyři tisíce nákladních aut,“ podotkl Smětal.

Zatímco bagry likvidují starou zástavbu brownfieldu, architekti a projektanti připravují studie nové podoby této oblasti. „Cílem je vytvořit novou městskou část. Chtěli bychom využít potenciál tohoto velkého území a exkluzivitu, který přináší blízký vodní tok,“ tvrdí Pavel Nádvorník, technický ředitel společnosti Redstone Real Estate, která areál v roce 2020 koupila. Samotné stavební práce na první z budov nové městské části by mohly začít na přelomu let 2023 a 2024.

Podle zástupců investora bude postupně Nová Velkomoravská vznikat až patnáct let v jednotlivých částech, z nichž každá bude mít hodnotu okolo miliardy korun. „Velice rádi bychom zde uplatnili blokovou strukturu, připravuje se projekt, který tuto vizi naplánuje. Podklad by měl být připraven na podzim roku 2022. Bude se jednat především o bydlení v bytových domech, chceme ale, aby lokalita byla flexibilní. Vzniknout by zde tak mohla i multifunkční hala pro kulturu a sport,“ prohlásil za developerskou firmu Nádvorník s tím, že o realizaci haly, ve které by mohly zápasy hrát také olomoučtí hokejisté, jedná investor s vedením města Olomouce. „Snažíme se o to, aby město přispělo nějakou částkou na provoz této budovy,“ dodal Pavel Nádvorník.

Do tří let by na levém břehu Mlýnského potoka v Olomouci měla vyrůst Galerie Šantovka 2

Nejpozději v březnu roku 2025 by na levém břehu Mlýnského potoka v Olomouci měla skončit stavba další části Galerie Šantovka. Rozšíření obchodního centra získalo stavební povolení, projekt obsahuje další desítky obchodů, restaurace, kavárny,...

Návrh budoucí podoby multifunkční haly připravuje architektonická kancelář ateliér Šuráň, která projektovala například moderní Werk Arenu v Třinci. „Redstone má v úmyslu halu vyprojektovat, postavit a provozovat, od samospráv požaduje příspěvek na provoz. Nejvhodnější model spolupráce soukromého a veřejného sektoru v současnosti hledají právníci a ekonomové. Zda se řešení podaří najít, by se mělo ukázat ještě během letošního roku,“ objasnil mluvčí Redstone Real Estate Petr Hlávka.

Developer má v plánu vybudovat na ploše přes 170 000 m² lokalitu pro bydlení, práci, nákupy i trávení volného času. „Chceme oživit další kus Olomouce, kam dosud neměla šanci vkročit drtivá většina obyvatel města,“ řekl majitel společnosti Redstone, olomoucký podnikatel Richard Morávek. Skupina Redstone stojí i za  dalšími obrovskými olomouckými investicemi – Galerií Šantovka či Envelopa Office Center, aktuálně pracuje také na výstavbě projektu Šantovka Living.

Kvůli vysoké poptávce developer zdvojnásobil první etapu bytového projektu Šantovka v Olomouci

Kvůli vysoké poptávce rozšířila developerská skupina Redstone první etapu svého projektu Šantovka Living. Místo dvou bytových domů postaví u soutoku řeky Moravy a Mlýnského potoka v Olomouci čtyři domy. Téměř sedmdesátka bytů se již začala...

Z historie areálu
Areál vznikl jako vojenská kasárna již v roce 1880. Z vojenského hlediska však nepředstavoval žádné strategicky významné místo, a i proto v průběhu let měnil své užívání – od kasáren, přes vojenské sklady, cvičiště až po vojenskou záložní nemocnici. Po 2. světové válce se část kasáren s nemocnicí přestavěla na opravárenský areál, který se specializoval na tanky a bojová vozidla pěchoty. Po sovětské okupaci se zaměřil i na ženijní techniku.
Statut opravárenského armádního podniku mu zůstal i po roce 1989, vzhledem k zeštíhlení české armády a snížení objemu zakázek však postupně ztrácel na významu a v roce 2010 jej armáda jako nadbytečný nabídla k prodeji. V posledním desetiletí vyhledávali lokalitu sprejeři a tvůrci graffiti a v objektech se zabydleli i lidé bez domova.
Významným historickým momentem, kdy mohla lokalita dostat šanci zapojit se do městského života, byl rok 1919. „To bylo v době, kdy se slučovala předměstí s centrem a došlo ke vzniku velkoměsta (tzv. “Velký Olomouc“). Přesně před 100 lety začaly práce a přípravy na plánech pod vedením profesora Ladislava Skřivánka z VŠUP,“ říká urbanista Vilém Švec. Urbanistický koncept v územním plánu navrhoval, aby zde místo vojenského areálu vznikla průmyslová čtvrť s šachovnicovým roštem ulic, náměstím a obytnou zónou. Plán však neuspěl u úřadů v Praze a nepostoupil k realizaci.

Zdroj: Redstone Real Estate
Od mikin k recyklační lince za miliony. Vilém z Love Islandu chce pomoct rodné Olomouci

V jedenadvaceti letech se student a účastník reality show Love Island Vilém Šír zaměřuje na problematiku, která je možná nejen jeho vrstevníkům trochu lhostejná. Nadchnul se pro inovativní technologii na recyklaci odpadů, kterou by rád získal pro...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, město Olomouc, Velkomoravská, Redstone, Nová Velkomoravská, byty, zimní stadion, hala, multifunkční hala, Olomouc, BauMax, REDSTONE REAL ESTATE, a.s., druhá světová válka, řeka Morava, Ladislav Skřivánek, Armáda České republiky, Vysoká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budovy na Velkomoravské jdou k zemi. Vojenský areál nahradí nová čtvrť za miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.