Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Amazon odstartoval nábor lidí pro sklad v Kojetíně. Ceny nemovitostí vystřelily nahoru

Amazon, který v Kojetíně na Přerovsku buduje obří distribuční centrum, již zahájil nábor zaměstnanců. Otevření plánuje na příští rok a do robotického centra hledá až dva tisíce lidí. Investice přinese celému Kojetínsku zásadní proměnu. Už se zastavil obchod s chudobou, ceny nemovitostí však raketově vystřelily nahoru.

Do Kojetína nyní Amazon shání například techniky údržby, plánovače, vedoucí servisu údržby nebo manažery. "Nástupní mzda je aktuálně 182 korun za hodinu plus bonusy podle doby trvání pracovního poměru. Mzdy vedoucích pracovníků začínají na 225 korunách za hodinu. Každý rok provádíme revizi mezd, na základě které dochází k jejich případnému navyšování," potvrdil mluvčí Amazonu Noah Zyla.

Firma podle něho nabízí také řadu bonusů, jako jsou jídlo na pracovišti, příspěvky na pojištění nebo rodičovské příspěvky. "Stejně jako u distribučního centra v Dobrovízi, kde polovina zaměstnanců je ze Středočeského kraje a druhá polovina z Ústeckého kraje, plánujeme také v případě kojetínského robotického centra zaměstnance bezplatně dopravovat do zaměstnání autobusovými linkami z okolních obcí či krajů," dodal mluvčí.

Obchod s chudobou se zastavil

Vstup americké firmy zásadně promění život nejen v Kojetíně, ale i na celém jihozápadním okraji Olomouckého kraje. "Doposud jsme byli periferie, tato investice nás obrovsky posune a naše město zásadně promění," je přesvědčen starosta Kojetína Leoš Ptáček (NK).

Starosta přiznává, že příchod Amazon bude mít i negativní stránky, například v dopravě. Už dnes je Kojetín enormně zatížený tranzitní dopravou a to se s otevřením distribučního centra ještě zhorší. Raketově vystřelily nahoru také ceny nemovitostí. Třípokojový byt se už nedá sehnat pod 3 miliony, dvoupokojový před rekonstrukcí pod 2,5 milionu.

"Ceny bytů vzrostly několikanásobně, mezi Přerovem a Kojetínem už dnes není rozdíl. Na druhou stranu pominul prvotní problém Kojetína, a to obchod s chudobou. Ten se už zastavil. Už nejsme zajímavou destinací, protože spekulanti využívají hlavně ty nejslabší regiony," potvrdil starosta.

Otevření Amazon plánuje na příští rok

Robotické centru Amazonu v Kojetíně bude obsluhovat všechny evropské trhy, nejčastěji rakouský, polský a německý trh. Zaměstnanci budou připravovat, balit a odesílat drobné položky, jako jsou knihy, elektronika nebo spotřební zboží.

"Stavba bude dokončena v letošním roce, v plném provozu bude centrum do konce roku 2023. Aktuálně máme stovky zaměstnanců, kteří s námi pracují od spuštění distribučního centra v Dobrovízi, a někteří z těchto zaměstnanců budou pomáhat také s rozjezdem nové budovy, kde budou pomáhat se zaškolováním nováčků. Věříme, že se nám podaří kapacity robotického centra naplnit," sdělil mluvčí Amazonu Noah Zyla.

Amazon v Kojetíně buduje logistické centrum, nabídne tisíce pracovních míst

Americká společnost Amazon potvrdila expanzi v České republice, další logistické centrum vznikne na Přerovsku. V místě, kde dříve stál kojetínský cukrovar, nyní vyrůstá skeletová konstrukce budoucího velkoskladu. V něm najdou práci dva tisíce...

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Grayling

Štítky Amazon, sklad, nábor, ceny, nemovitosti, růst, Kojetín, Amazon.com, nemovitost, chudoba, obchod, okres Přerov, Dobrovíz, Středočeský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Amazon odstartoval nábor lidí pro sklad v Kojetíně. Ceny nemovitostí vystřelily nahoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.