Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Jídlo, deky, pleny i termovize. Z kraje míří na Ukrajinu kamiony s pomocí za miliony

Dva kamiony humanitární pomoci nakládali hasiči a další dobrovolníci u hasičských zbrojnic v olomouckých městských částech Černovír a Chválkovice. Další velké nákladní auto zaplní ještě dary z Přerova a Litovle, materiální podporu zajišťuje také město Prostějov. Lidé nanosili do sbírek pro válkou zasaženou Ukrajinu stovky beden nejrůznějších potřebných věcí, speciální vybavení pak dodala i města.

Z místnosti v patře hasičské zbrojnice v Černovíře kmitali po schodech dobrovolní hasiči a vytrvale přinášeli k připravenému kamionu krabice s dětskou výživou, hygienickými potřebami, jídlem, léky, pytle s dekami, spacáky, toaletním papírem i plenkami. Současně probíhala nakládka také u sídla hasičů ve Chválkovicích. Lidé přinášeli své díly do dobročinné skládanky po celý týden, před zbrojnicí ve Chválkovicích byla před otevřením a spuštěním akce dokonce fronta.

„Nešlo to skoro ani spočítat, kolik věcí lidé přinesli. Vše jsme zabalili, popsali česky, ukrajinsky a anglicky, zabralo to spoustu času. Pak jsme dokonce vkládali do balení vzkazy, máme kamarádku Ukrajinku, která je přeložila. Napsali jsme jim: Přátelé ukrajinští držte se, stojíme za vámi,“ prozradil velitel hasičů v Olomouci-Černovíře Petr Lichtblau.

FOTOGALERIE: Krajské centrum už pomohlo stovkám uprchlíků. Brzy se přestěhuje do Hanáckých kasáren

Od prvního března funguje v sídle krajského úřadu nedaleko hlavního vlakového nádraží v Olomouci Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině neboli KACPU. Lidé prchající před válkou zde řeší administrativní záležitosti a získávají důležité...

Kromě základních potřeb přiváželi dárci také speciální vybavení, rozsah podpory všechny překvapil. „Jedna firma sem přivezla materiál tak za sto tisíc korun. Jsou tam třeba léčiva na urychlení hojení popálenin a ran. Další léky či stříkačky sem dovezl jeden pan veterinář. Lidé utráceli spoustu peněz, slyšel jsem, že v obchodech už třeba ani nebyly konzervy. Jsme rádi, že to tolik lidí oslovilo,“ dodal velitel černovírských hasičů Lichtblau.

Kamiony vyrazí do západoukrajinského města Černivci. „Za město Olomouc patří obrovské poděkování všem, kteří se do sbírky zapojili. A to není jen od nás, ale také přímo z Ukrajiny. Partnerské město Černivci průběžně informujeme také o dění v Olomouci, ví o tom, že tady probíhá sbírka, že se konají humanitární koncerty a demonstrace. Přicházejí nám opravdu srdečná a dojemná poděkování,“ prohlásil olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Pevnost poznání chce představit Ukrajinu. O víkendu pořádá benefiční program pro napadenou zemi

Benefiční program pro celou rodinu Pevnost Ukrajině! chystá na tento víkend Pevnost poznání v Olomouci. Připraveny jsou přednášky, workshopy, výstavy, chemické pokusy, kreativní dílny i promítání dokumentu. Peníze ze vstupného poputují na sbírku...

Z krizových rezerv města zamíří na Ukrajinu nákladnější kusy techniky, které by bylo pro jednotlivce problematické kupovat jako například výkonné elektrocentrály. Další vybavení ze seznamu potřebných věcí doručeného přímo z Ukrajiny město nakoupilo. „Nejdříve jsme zvažovali poslat přímou finanční pomoc, ale nakonec jsme se rozhodli, že využijeme toho, že v regionu máme špičkového výrobce. Z Přerova z Meopty jsme dovezli dalekohledy, včetně některých speciálních na noční vidění,“ podotkl primátor Žbánek.

Černivci se podle něj stává distribučním centrem v prozatím relativně bezpečné části Ukrajiny. Pomoc, která dorazí i z Olomouce, pak rozděluje také do válkou zasažených oblastí země, například do Charkova a na další místa.

Olomouc pro pomoc Ukrajině ze svého rozpočtu mimořádně uvolní částku 1,6 milionu korun, k tomu je třeba připočíst přibližně 300 tisíc korun od soukromých firem. Materiál v hodnotě dalších milionů korun pochází od dárců z řad občanů nebo od dalších obcí. Z toho plyne, že nynější humanitární konvoj do Černivců poveze materiál v hodnotě mnoha milionů korun.

VIDEO: Humanitární vlak do Přemyšle měl sedmnáct vozů a délku téměř půl kilometru

V úterý večer se na dlouhou cestu z Prahy do polského města Přemyšl vydal první humanitární vlak organizace Člověk v tísni. Vrátil se dnes ráno. Obousměrné spojení by v následujících dnech mělo fungovat pravidelně a tvořit jakýsi...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, pomoc, podpora, sbírka, Olomouc, Přerov, Prostějov, Meopta, Olomoucký kraj, Chválkovice, Litovel, materiál, Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jídlo, deky, pleny i termovize. Z kraje míří na Ukrajinu kamiony s pomocí za miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.