Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Největší ze zvonů pro přerovský kostel odlije pasovský zvonař už letos na jaře

Už letos na jaře odlije zvonař Rudolf Perner první ze tří zvonů, které mají doplnit zvonovou sbírku v kostele sv. Vavřince v Přerově. Zvon ponese jméno Jan Pavel, má vážit přibližně 1800 kilogramů a budou na něm odlita jména rodin dětí zavražděných na Švédských šancích nedaleko Přerova.

Na účtu veřejné sbírky na nové zvony v Přerově se za necelý rok sešlo téměř 800 tisíc korun. Ačkoliv vybraná částka netvoří ani polovinu ceny největšího zvonu, představitelé spolku se přesto rozhodli nechat první zvon odlít. "K tomuto rozhodnutí nás vedla především rostoucí cena materiálu na výrobu zvonu - bronzu. Od prvotní předběžné ceny z března minulého roku se zvedla cena této suroviny u velkého zvonu o desítky tisíc korun. Domluvili jsme se proto se zvonařem, že mu pošleme zálohu, 700 tisíc korun na materiál. Zbytek částky doplatíme později, až se prostředky podaří vybrat," vysvětlil místopředseda spolku Přerovské zvony smíření a přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Zvon bude věnován obětem poválečného masakru na Švédských šancích nedaleko Přerova, při kterém bylo v červnu 1945 zabito 267 lidí. 

Přerov vzpomíná na masakr na Švédských šancích. Ke sbírce na zvony smíření se připojili i potomci obětí

Přerov si dnes připomíná oběti masakru z roku 1945 na Švédských šancích. Potomci obětí se připojili ke sbírce na tři nové zvony do kostela sv. Vavřince v Přerově. Zvony smíření uctí oběti tohoto masakru, který se koncem druhé světové války...

Zvonař pochází z rodiny, která byla vysídlena

Zvon zhotoví pasovský zvonař s českými kořeny Rudolf Perner"Pana Pernera od začátku uchvátila myšlenka zvonu jako památky na děti zavražděné na Švédských šancích," řekl místopředseda spolku Petr Mlčoch. Celý příběh je Rudolfu Pernerovi blízký také proto, že sám pochází z rodiny, která byla po válce vysídlena z Českých Budějovic do Německa. 

"Jeho rodina měla v Čechách zvonařskou dílnu od poloviny 18. století. V roce 1946, po vyhnání z Čech, si dědeček Rudolfa Pernera zařídil novou dílnu v Pasově a rodina tam zvony odlévá dodnes," doplnil Mlčoch.

Další zvony ponesou jméno Marie a František  

Největší zvon ponese jméno Jan Pavel. Jméno bylo zvoleno podle jedenáctiměsíčního Johanna Paula Philippi, který pocházel ze slovenské obce Milbach (dnešní Mlynica) a byl jednou z nejmladších obětí masakru. "Patronem zvonu bude papež Jan Pavel II., kterého téma smíření provázelo po celý život," sdělil předseda spolku Josef Rosenberg. Další dva zvony mají vážit 600 a 400 kilogramů a ponesou jména Marie a František. 

Na podporu probíhající sbírky se 9. a 10. března od 17 hodin v přerovském kině Hvězda uskuteční promítání dokumentárního snímku Bez šance a divadelní inscenace Očitý svědek. Vstupné bude dobrovolné a vybrané dary poputují na sbírku na nové zvony. 

Masakr na Švédských šancích připomene promítání v kině Hvězda

Nešťastná událost, která se stala krátce po konci druhé světová války na Přerovsku, připomene na začátku března promítání v kině Hvězda. Filmy mají hromadnou vraždu na Švédských šancích nejen připomenout, ale také uctít památku 267 obětí, které...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Petr Měřínský

Štítky kostel, zvon, Přerov, sbírka, Švédské šance, Rudolf Perner, rodina, Jan Pavel, jaro, Jan Pavel II., Česko, Petr Měřínský, Josef Rosenberg, ANO 2011, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší ze zvonů pro přerovský kostel odlije pasovský zvonař už letos na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.