Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Pavilon netopýrů v olomoucké zoo prošel rekonstrukcí. Vrací se do něj kusu liščí

Kromě noční oblohy je v pavilonu netopýrů v olomoucké zoo už vše hotovo. Návštěvníci se tam mohou setkat se staronovými obyvateli - kusu liščími. Do zahrady se tito vačnatci vrací po třinácti letech.

"Samice se narodila v roce 2019 v Zoo Jihlava a samec v roce 2020 v Zoo Budapešť," uvedla zooložka Jitka Vokurková. Na noční obloze olomoucká zoo spolupracovala s Pevností poznání.

"Takové odborníky na noční oblohu v podobě jižní polokoule tady v zoo určitě nemáme. Děkuji tedy skvělému týmu lidí z Pevnosti poznání, interaktivního muzea vědy, provozovaného Univerzitou Palackého, který nám pro návštěvníky zajišťuje patřičnou autenticitu," řekl ředitel Zoo Radomír Habáň. Doplnil, že návštěvníci tak mohou vidět to, co vidí kaloni na ostrově Rodriguez.

Olomoucká zoo chovala kusu liščí už v minulosti, a to v letech 1999 až 2009. Celkem se podařilo odchovat 8 mláďat.

Kusu liščí je aktivní v noci, živí se hmyzem, ptačími vejci a mláďaty, listy eukalyptu, výhonky, plody všeho druhu, vybírá i popelnice. V rámci jídelníčku si dokáže poradit i s toxickými květy a listy. Pohybuje se převážně po stromech, šplhá velice obratně, k čemuž mu dopomáhá postavení prstů na nohou a chápavý ocas. Své území označuje pomocí análních sekretů a sekretů z pachové žlázy na hrudi. Dožívá se 15 let.

Zoo Olomouc také od minulého čtvrtka umožňuje vstup zdarma všem ukrajinským občanům. "Reagujeme na aktuální dění spřátelených zahrad na Ukrajině a současně zveme k návštěvě ukrajinské občany, které válka vyhnala z domovů a hledají pro sebe i své děti místo, kde se budou alespoň na chvíli cítit lépe," dodal Habáň.

Chov pokračuje. Potomek uhynulého lva Šimona bude mít novou partnerku, samici ze Švýcarska

Do olomoucké zoologické zahrady do konce dubna přicestuje dvouletá samice lva berberského ze Švýcarska, která se stane partnerkou zdejšího samce Thembiho. Jde o potomka oblíbeného lva Šimona, který v zoo na Svatém Kopečku přesně před týdnem uhynul.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, netopýr, kusu liščí, Zoo Olomouc, vačnatci, noční obloha, netopýři, Pevnost poznání, zahrada, Zoologická zahrada Jihlava, Univerzita Palackého v Olomouci, Budapešť, Zoologická zahrada Olomouc, Jižní polokoule, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilon netopýrů v olomoucké zoo prošel rekonstrukcí. Vrací se do něj kusu liščí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.