Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Chov pokračuje. Potomek uhynulého lva Šimona bude mít novou partnerku, samici ze Švýcarska

Do olomoucké zoologické zahrady do konce dubna přicestuje dvouletá samice lva berberského ze Švýcarska, která se stane partnerkou zdejšího samce Thembiho. Jde o potomka oblíbeného lva Šimona, který v zoo na Svatém Kopečku přesně před týdnem uhynul.

Thembi se narodil v květnu roku 2018, je jedním z šesti potomků lva Šimona a lvice Lilly. Šimon uhynul před týdnem a stal se samcem s největším počtem odchovaných mláďat na světě. K Thembimu do konce dubna přicestuje dvouletá samice ze Švýcarska.

"Věříme, že v sobě najdou zalíbení a chov berberských lvů v zahradě bude úspěšně pokračovat," doufá zooložka Jitka Vokurková. Olomoucká zoo do populace lva berberského, který již v přírodě vyhynul, přispěla od roku 1998 dvacítkou mláďat. 

"Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi není příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. V současné době jsou chováni v Evropě asi ve 20 chovatelských institucích v celkovém počtu kolem 80 jedinců," dodala mluvčí zoo Iveta Gronská.

V České republice jsou lvi berberští kromě olomoucké zoo ještě ve Dvoře Králové, v Liberci a Plzni. Většina z nich jsou olomoučtí odchovanci. První lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979.

Lev berberský se vyskytoval na dnešním území Afriky na sever od Sahary. S jeho vyhubením začali už Egypťané a později Římané, kteří je používali při gladiátorských hrách. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku. Berberští lvi byli dlouho dobu považováni za úplně vyhubené. V 70. letech vyšlo najevo, že poslední zástupci tohoto poddruhu přežili v soukromé zoo marockých králů. Tento lvinec se stal základnou pro zoo v Rabatu, odkud se v 70. letech dostalo 22 těchto lvů do 7 zoologických zahrad světa.

FOTOGALERIE: Olomoucká zoo teskní. Po sedmnácti letech uhynul rekordman, lev Šimon

Z olomoucké zoo dnes přišla smutná zpráva, uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon, rekordman v počtu mláďat. Přesnou příčinu určí až pitva, samec měl ovšem vysoký věk a chronické potíže. Do zoo na Svatý Kopeček se vrátí, vedení zahrady...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, lev berberský, úhyn, Šimon, potomek, Thembi, samice, Svatý Kopeček, Olomouc, Švýcarsko, zoologická zahrada, Maroko, Rabat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chov pokračuje. Potomek uhynulého lva Šimona bude mít novou partnerku, samici ze Švýcarska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.