Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Olomouckém kraji je tisícovka míst pro uprchlíky z Ukrajiny. Ženy mají o práci velký zájem

V Olomouckém kraji je nyní přes devět tisíc volných pracovních míst, z toho minimálně tisícovka je vhodná pro uprchlíky z Ukrajiny. Růst nezaměstnanosti se v kraji v únoru zastavil na 3,5 procenta, práci hledá téměř 15 tisíc lidí.

Analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník řekl, že v Olomouckém kraji je registrována více než tisícovka volných míst, u kterých zaměstnavatelé potvrdili ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky. Mezi nimi nyní převažují ženy s různou kvalifikací. 

"Objevují se nabídky, u kterých je vyšší pravděpodobnost obsazení ženami, jako jsou kuchařky, servírky, pokojské, švadleny, pomocné síly do kuchyně, uklízečky, zahradnice či prodavačky. Dále je šance na pracovní umístění ukrajinských žen ve zdravotnictví a sociálních službách, tedy v oborech, ve kterých vznikla poptávka po nových zaměstnancích v důsledku pandemie koronaviru," uvedl Mikšaník.

Olomoucký kraj se chystá na ubytování tisíců uprchlíků z Ukrajiny. Děti nastoupí do škol a školek

Olomoucký kraj chystá ubytování pro tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Města také nabízí první místa ve školách a školkách pro děti běženců. Jen za minulý týden policisté registrovali v kraji přes 1500 uprchlíků. Krajské asistenční centrum pomoci...

Zaměstnanci úřadu práce průběžně kontaktují vybrané zaměstnavatele a zjišťují u nich, zda jsou ochotni podílet se na zaměstnávání ukrajinských uprchlíků a dokážou zajistit například ubytování, školení a zácvik. "Náklady spojené s ubytováním a získáním dovedností mohou být částečně uhrazeny z prostředků úřadu práce," podotkl Mikšaník.

Upozornil, že do Česka nyní před válkou utíkají hlavně matky s dětmi, které řeší na prvním místě ubytování a zázemí pro své potomky. "Nutno ale dodat, že již při prvních setkáních na úřadu práce ukrajinské ženy projevují eminentní zájem o zaměstnání," dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad práce

Štítky Ukrajina, uprchlíci, volná místa, nezaměstnanost, Olomoucký kraj, uprchlík, Úřad práce České republiky, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji je tisícovka míst pro uprchlíky z Ukrajiny. Ženy mají o práci velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.