Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Olomoucká univerzita halu na Nohavicův koncert nepronajme. Morálně nepřípustné, tvrdí instituce

Univerzita Palackého se rozhodla nepronajmout agentuře Sportovní halu UP na plánovaný koncert Jaromíra Nohavici, který se měl uskutečnit v květnu. Podle mluvčího instituce Egona Havrlanta jsou důvodem kontroverzní postoje písničkáře. Nohavica před časem oznámil, že si nechá ocenění Puškinova medaile, které dostal v roce 2018 od ruského prezidenta Vladimira Putina, válku Ruska proti Ukrajině však odsoudil.

"Vedení univerzity se po důkladném zvážení rozhodlo ukončit jednání s agenturou, která koncert pořádá, o pronájmu Sportovní haly UP. Důvodem tohoto kroku jsou kontroverzní postoje písničkáře, s nimiž se jako instituce neztotožňujeme. Univerzita se jednoznačně vymezila proti válce na Ukrajině i proti jednání prezidenta Ruské federace, pořádání této akce v našich prostorách je tedy z morálního hlediska nepřípustné. Věříme, že organizátoři koncertu i veřejnost naše důvody chápou," uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Koncert Jaromíra Nohavici ve Sportovní hale UP se měl podle informací organizátorů uskutečnit 12. května. Jeho koncert v Olomouci byl z důvodů pandemie již několikrát odkládán, uskutečnit se měl nejprve v květnu 2020, poté byl odložen na říjen a následně na květen loňského roku. Před nedávnem hudebníkovi zrušili všechny jarní koncerty také organizátoři v Polsku.

Jak vnímáte zrušení koncertu Jaromíra Nohavici kvůli jeho postojům?

Celkem hlasovalo199 čtenářů

Otázka ohledně konání koncertu v univerzitní hale rezonovala na sociální síti v univerzitní skupině od konce února, měla na sto komentářů a vzbuzovala rozdílné emoce. Zatímco řada studentů to kritizovala s tím, že je nepatřičné, aby na univerzitní půdě zpíval někdo, kdo je hrdý na své ruské vyznamenání, jiní oponovali a stavěli se proti veřejnému lynči. "Mám doma využitou žádost o povolení vědeckého víza v Rusku podepsanou Putinovým spolupracovníkem. Neměl by rektor UP požadovat vrácení mého diplomu UP?" podotkl jeden z diskutujících. "Komu vadí, že Nohavica přebásnil poezii z ruštiny, že na UP přednášel o autorství Slezských písní, ať nechodí na jeho koncerty, ať ho kritizuje," doporučil místo toho.

Na Slovensko vyrazil vojenský konvoj. Tábor pro uprchlíky postaví i logistici z Lipníku

Stovka vojáků z Lipníku nad Bečvou a Pardubic vyrazila s konvojem nákladních aut na Slovensko, kde na žádost sousední země začnou od úterního rána budovat humanitární základnu. Ta by měla mít kapacitu pro 400 uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny.

Ruský prezident Nohavicovi v roce 2018 udělil Puškinovu medaili určenou ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Hudebník si ji od něj osobně převzal v Kremlu. Na konci února, po vpádu ruské armády na Ukrajinu, Nohavica řekl, že si ocenění ponechá, protože ho dostal "za písně a ne za válčení". Naopak slovenský spisovatel Ján Štrasser se stejného ocenění v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu veřejně vzdal.

Válku Ruska proti Ukrajině však Nohavica odsoudil, prostřednictvím internetu 2. března odvysílal se svého bytu živě koncert, kde se vyjádřil jak k válce na Ukrajině, tak i k rozhodnutí ohledně medaile. Hudebník na konci března v Ostravě-Porubě připravuje benefiční koncert, jehož výtěžek půjde na pomoc Ukrajině.

Nafta až za dvojnásobek? Olomoucký dopravní podnik hledá s městem řešení

S rekordně vysokými cenami pohonných hmot se potýká také olomoucký dopravní podnik. Autobusy zatím využívají palivo z rezerv, které si společnost vytvořila, brzy ale bude DPMO muset kupovat naftu již za nové ceny. Rozdíl oproti loňsku je přitom...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FC Baník Ostrava

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, Univerzita Palackého, Jaromír Nohavica, koncert, Puškinova medaile, Olomouc, univerzita, Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruska, ocenění, sportovní hala, ruská invaze na Ukrajinu, Univerzita Palackého v Olomouci,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká univerzita halu na Nohavicův koncert nepronajme. Morálně nepřípustné, tvrdí instituce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.