Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Na Slovensko vyrazil vojenský konvoj. Tábor pro uprchlíky postaví i logistici z Lipníku

Stovka vojáků z Lipníku nad Bečvou a Pardubic vyrazila s konvojem nákladních aut na Slovensko, kde na žádost sousední země začnou od úterního rána budovat humanitární základnu. Ta by měla mít kapacitu pro 400 uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny.

Armáda České republiky na základě urgentní žádosti slovenské strany vyslala v pondělí vojáky 14. pluku logistické podpory k výstavbě a zabezpečení chodu humanitární základny pro ukrajinské uprchlíky.

Tábor by měl vzniknout nedaleko Liptovského Mikuláše, Na místo zamířili vojáci ze 143. zásobovacího praporu Lipník nad Bečvou a ze 141. zásobovacího praporu Pardubice i ze 142. praporu oprav Klatovy. Základna se stany, kontejnery a elektrocentrálami zabezpečí služby a sociální vybavení. „Zatím je její využití plánováno na třicet dnů s možností prodloužení,“ informoval Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové na Slovensko odjelo asi sto vojáků, s provozem tábora jich pak ale bude působit méně, asi dvě desítky. Od minulého týdne už na Slovensku s registrací uprchlíků pomáhá padesátka českých policistů.

„Když nás o pomoc požádal jeden z nejbližších spojenců, nebylo třeba se dlouho rozmýšlet. Slovenské žádosti jsme ihned vyhověli a ukázali tak, že jsme v rámci NATO jednotní," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Česko se zároveň plánuje zapojit na Slovensku do předsunuté alianční přítomnosti. K východnímu sousedu by mohlo být vysláno 400 českých vojáků, zapojili by se do takzvané společné battlegroupy. Další vojáky by mohlo vyčlenit Slovensko, Maďarsko, Bulharsko nebo Rumunsko. Česká armáda by uskupení mohla velet. Vyslání musí schválit vláda a Parlament.

Olomoucký kraj se chystá na ubytování tisíců uprchlíků z Ukrajiny. Děti nastoupí do škol a školek

Olomoucký kraj chystá ubytování pro tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Města také nabízí první místa ve školách a školkách pro děti běženců. Jen za minulý týden policisté registrovali v kraji přes 1500 uprchlíků. Krajské asistenční centrum pomoci...

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, pomoc, podpora, Armáda ČR, vojáci, Slovensko, NATO, Lipník nad Bečvou, uprchlík, Pardubice, Armáda České republiky, Magdalena Dvořáková, Ministerstvo obrany České republiky, Liptovský Mikuláš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Slovensko vyrazil vojenský konvoj. Tábor pro uprchlíky postaví i logistici z Lipníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.