Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kryty desítky let mizely i v Olomouci. Jsme v bezpečném prostoru NATO, uklidňuje primátor

Odbor ochrany olomouckého magistrátu ve spolupráci s hasiči v posledních dnech mapuje možnosti a stav krytů civilní obrany ve městě. Na základě množících se dotazů o monitoring krytů požádal primátor Olomouce Miroslav Žbánek. „Hlavně bych chtěl obyvatelstvo uklidnit, že žádná bezprostřední hrozba teď není,“ ubezpečuje primátor.

Po roce 1989 došlo ke změně přístupu k budování a správě krytů civilní obrany a počet využitelných zařízení postupně klesal. Lokality pro komplexní úkryt potřebují zásoby, řadu fungujících technických zařízení i proškolenou obsluhu. „Většina krytů byla v posledních dvaceti či pětadvaceti letech zrušena. Ale některé zůstaly například při privatizaci bytových domů s podmínkou, aby bylo možné je v případě potřeby aktivovat," zmínil Miroslav Žbánek (ANO) s tím, že krizový štáb města má samostatnou sekci, která se touto problematikou zabývá.

Odborníci budou mapovat také objekty se zvýšenou ochranou před různými druhy nebezpečí, jako jsou různé podzemní garáže a další prostory například v komerčních stavbách. V praxi by se využívalo takzvané improvizované ukrytí. „Také ve válce na Ukrajině jsou dnes v největší míře využívány právě ochranné vlastnosti staveb,“ tvrdí mluvčí Hasičského záchranného sboru Pavla Jakoubková.

Zkouška nebo poplach? Hasiči radí, jak reagovat na varovné signály

Každou první středu v měsíci se nejen v Olomouci rozezní sirény varovného a informačního systému při pravidelné zkoušce. V mimořádných případech ale mohou lidé slyšet také varovné signály, které upozorňují na hrozbu nebezpečí. Jak se v těchto...

„Na rovinu je potřeba si přiznat, že systém ochrany, který se budoval před rokem 89, se úplně zrušil. Ani tehdy kapacity zdaleka nestačily na bezpečné ukrytí všech obyvatel. Bylo by velmi náročné něco takového obnovovat,“ konstatoval olomoucký primátor.

Výsledky mapování budou k dispozici v horizontu několika dnů. „Nelze ale čekat, že nějaké větší kryty, které lidé znají například v obchodním domě Timpo, budeme hned připravovat na potenciální využití,“ podotkl Žbánek s připomenutím suterénních prostor na jednom z olomouckých sídlišť, které nyní slouží jako posilovna či střelnice.

„Hlavně bych chtěl obyvatelstvo uklidnit, že žádná bezprostřední hrozba teď není. Situace u lidí vyvolává obavy, ale jsme v bezpečném prostoru NATO. Je téměř vyloučeno napadení NATO ze strany Ruska, to by vedlo ke globálnímu konfliktu. Věřím, že ten si nepřeje ani šílený Putin,“ uzavřel primátor.

V Olomouckém kraji je tisícovka míst pro uprchlíky z Ukrajiny. Ženy mají o práci velký zájem

V Olomouckém kraji je nyní přes devět tisíc volných pracovních míst, z toho minimálně tisícovka je vhodná pro uprchlíky z Ukrajiny. Růst nezaměstnanosti se v kraji v únoru zastavil na 3,5 procenta, práci hledá téměř 15 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Kryt, civilní obrana, ohrožení, improvizovaný úkryt, protiatomový kryt, Olomouc, primátor, NATO, Miroslav Žbánek, Vladimir Vladimirovič Putin, ruská invaze na Ukrajinu, Hasičský záchranný sbor, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kryty desítky let mizely i v Olomouci. Jsme v bezpečném prostoru NATO, uklidňuje primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.