Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Ženy uprchly z Ukrajiny jen s nejnutnějšími věcmi, azyl našly v Javoříčku

Pouze s nejnutnějšími věcmi uprchla před ruskými raketami a bombami z rodné obce Mykolajivka na Ukrajině dvaašedesátiletá Nataliia, která spolu s dalšími čtrnácti ukrajinskými ženami a dětmi našla dočasné útočiště v malé obci Javoříčko na Olomoucku.

Střechu nad hlavou mají ukrajinské ženy a děti v horním patře budovy bývalé základní školy, která jako jedna z mála přečkala vypálení této obce nacisty v roce 1945. Nyní v části budovy funguje expozice připomínající tuto tragickou epizodu v historii Javoříčka.

"Ruští vojáci střílí všude okolo naší obce. Míří hlavně na sklady, které úplně rozbombardovali. Strefili také nedalekou televizní věž, zničili letiště v okolí a už začali střílet i po lidech," řekla Natalia, jejíž dědeček pochází z Česka. Evakuaci žen a dětí z obce Mykolajivka zařídila místní samospráva. Cesta autobusem do Česka trvala zhruba 24 hodin. "Jeli jsme po vedlejších silnicích přes malé vesnice, aby jsme se vyhnuli riziku, že nás někde rozstřílí," řekla Natalia.

Podle její sousedky, která v Javoříčku také našla dočasné bydliště, jsou ruské útoky na Ukrajině na denním pořádku. "Když začaly kvílet sirény, tak jsme hned všichni utíkali do sklepa. Nikdo neví, kam bomba nebo raketa zrovna spadne. Je to hrozné," uvedla. Před nálety v obci varovaly i místní zvony. Podle Natalie se s postupem doby mění charakter ruského tažení. "Hodně ruských vojáků nechalo všechno být včetně tanků, schovali se do lesů a často po obyvatelích chtějí jídlo. Naši vojáci je odtamtud nemůžou vytáhnout," podotkla.

Válka na Ukrajině komplikuje některým firmám v kraji obchody. Zastavily se platby

Válka na Ukrajině zkomplikovala řadě firem v Olomouckém kraji jejich business. Například lutínská Sigma Group dodává jaderné elektrárně v Kursku čerpací technologie, na Ukrajině má zastoupení také olomoucká ABO valve, přerovská Precheza má zase...

Ukrajinské ženy netuší, jak dlouho zůstanou v Javoříčku, ve kterém žijí čtyři desítky stálých obyvatel. "Nikdo neví, jak dlouho válka bude trvat. Doufám, že brzy skončí," uvedla Natalia. Děti ubytované v Javoříčku jsou díky internetu v každodenním kontaktu se svými kamarády, jejichž rodiny zatím Ukrajinu neopustily. "Říkají, že sirény jsou stále slyšet a pokaždé se schovávají do sklepů," podotkla žena. Manželé zůstali na Ukrajině a své partnerky od návratu domů kvůli pokračujícím bojům zatím odrazují.

Ukrajinské ženy s dětmi přicestovaly do Javoříčka minulý týden a postupně si vyřizují všechny potřebné náležitosti. Pomoc se sháněním práce nabídla obec Luká, pod kterou Javoříčko spadá. Řešit se bude i výuka dětí. "Chceme pracovat. Ve čtvrtek o tom budeme hovořit s panem starostou," uvedla Natalia. Pomocnou ruku nabídli místní obyvatelé, díky kterým se podařilo ubytovací prostory vybavit ledničkou, pračkou a některým nábytkem. Děti mají také hračky, lidé nosí potraviny. "Za pomoc všem moc děkujeme. Pokaždé už říkáme, že nám to stačí a další věci nosit netřeba," řekla Natalia, která se krátce po příjezdu do Javoříčka spolu s ostatními ukrajinskými ženami při pohledu na majestátný památník zajímala o pohnutý osud této malé obce.

Ukrajinské ženy a děti se do Javoříčka dostaly díky aktivitě vedení obce Nový Malín na Šumpersku, která koordinuje pomoc uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny, zejména oblasti Volyně.

Arcidiecézní charita Olomouc dostala osmadvacet dětí z ukrajinského domova do Čech

Osmadvacet chlapců z dětského domova v Bortnykách na západě Ukrajiny se podařilo úspěšně evakuovat v souvislosti s válečným konfliktem v této zemi Arcidiecézní charitě Olomouc. Podle ředitele Václava Keprta šlo o jeden z nejkomplikovanějších...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, pomoc, podpora, Javoříčko, uprchlíci, azyl, Olomoucký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy uprchly z Ukrajiny jen s nejnutnějšími věcmi, azyl našly v Javoříčku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.