Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Válka na Ukrajině komplikuje některým firmám v kraji obchody. Zastavily se platby

Válka na Ukrajině zkomplikovala řadě firem v Olomouckém kraji jejich business. Například lutínská Sigma Group dodává jaderné elektrárně v Kursku čerpací technologie, na Ukrajině má zastoupení také olomoucká ABO valve, přerovská Precheza má zase problémy s dodávkami surovin.

Problémy s obchodem v Rusku má Sigma Group z Lutína na Olomoucku, která vyrábí specifické čerpací technologie pro jadernou energetiku. Pro jadernou elektrárnu v Kursku nyní dodává několik čerpacích systémů za desítky milionů korun.

"Jde o dlouhodobou zakázku, na které participuje více subdodavatelů. Loni v prosinci jsme expedovali jednu část, letos by se měla expedovat další. Civilní jaderné energetiky se sankce zatím nedotýkají," vysvětlil mluvčí společnosti Jan Čapka.

Zakázka podle něho vznikla dávno před konfliktem na Ukrajině. "Problémy jsou v současné době především v komunikaci a v platebním styku," dodal Čapka. Komplikace by mohla způsobit také neúčast ruské strany u tuzemských zkoušek kvůli tomu, že nedostanou víza.

Sigma Group získala důležitý jaderný certifikát. Jako jediná firma v Česku

Společnost Sigma Group z Lutína na Olomoucku získala jako první česká firma certifikát pro projektování a výrobu čerpadel pro jadernou energetiku. Sigma nyní pracuje na dodávce čerpací techniky pro turbínu maďarské jaderné elektrárny Paks II.

Olomoucká ABO valve má pobočky na Ukrajině i v Rusku

Putinova invaze nepříjemně zkomplikovala život také olomoucké společnosti ABO valve, která je jedním z největších výrobců uzavíracích a zpětných klapek pro průmyslové použití v Evropě. Své produkty firma vyváží do více než 50 zemí světa, pobočky má mimo jiné v ruském Smolensku nebo v Dnipropetrovsku na Ukrajině.

Jednatelka společnosti Petra Pohořská potvrdila, že situace je velmi nepříjemná. "V současné chvíli se k tomu však vyjadřovat nechceme. Situace se pořád mění a je strašně těžké se v tom nějakým způsobem zorientovat," řekla pouze.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy měla ABO valve v roce 2020 tržby ve výši 312 milionů korun. Nejdůležitější trhy byly v Evropě a na středním východě. Mezi pobočkami pak nejvyšších výkonů dosáhla právě ruská pobočka a turecká pobočka.

Precheza shání surovinu, dodávky z Ukrajiny váznou

Ruský útok na Ukrajinu zkomplikoval provoz také přerovské společnosti Precheza. Od ukrajinských firem chemička odebírá podstatnou část ilmenitu, který je klíčový pro produkci titanové běloby. Doprava ilmenitu po železnici je nyní obtížnější.

"Výpadek nákupů ilmenitu z ukrajinských zdrojů je možné částečně nahradit dodávkami z jiných regionů, na jejichž zajištění naše společnost intenzivně pracuje. Aktuálně disponujeme pětiměsíční zásobou ukrajinského ilmenitu, takže na zajištění náhradních dodávek máme určitý časový prostor," vysvětlil generální ředitel Prechezy Ivo Hanáček.

V minulosti fabrika nakupovala ilmenit například v Norsku, Mosambiku a Indii. Mezinárodní sankce uvalené na Rusko by neměly ovlivnit výnosy Prechezy, protože v Rusku a na Ukrajině má pouze několik procent svých tržeb.

V Olomouckém kraji je tisícovka míst pro uprchlíky z Ukrajiny. Ženy mají o práci velký zájem

V Olomouckém kraji je nyní přes devět tisíc volných pracovních míst, z toho minimálně tisícovka je vhodná pro uprchlíky z Ukrajiny. Růst nezaměstnanosti se v kraji v únoru zastavil na 3,5 procenta, práci hledá téměř 15 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sigma Group

Štítky Ukrajina, válka, komplikace, obchody, platby, firmy, Olomoucký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Precheza, SIGMA GROUP, Rusko, Kursk, Vladimir Vladimirovič Putin, Evropa, Lutín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka na Ukrajině komplikuje některým firmám v kraji obchody. Zastavily se platby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.