Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Moravské divadlo pomáhá baletnímu souboru z Kyjeva. Po turné se nemohou vrátit domů

Po konci turné ve Francii se členové Kyjevského městského baletu nemohli vrátit zpět na Ukrajinu. Zázemí pro uměleckou činnost jim poskytne Moravské divadlo Olomouc. Kulturní instituce dojednává také možnost vystoupení souboru na olomouckém jevišti či v dalších městech. Pomocnou ruku při zařizování ubytování podal baletní skupině také Olomoucký kraj.

O osud umělců z Ukrajiny projevil nejprve zájem Nadační fond pro taneční kariéru. „Po napadení Ukrajiny Ruskem jsme spontánně vyslali přes Facebook zprávu primabaleríně ukrajinského národního baletu s akutní potřebou dát najevo, že na tanečníky v Kyjevě myslíme. Pak jsme objevili prosbu o materiální a finanční pomoc, kterou přes svůj Facebook a webovky vyslal kyjevský městský baletní soubor,“ popsala za nadační fond Jana Bohutínská.

V Olomouckém kraji nepolevuje solidarita s napadenou Ukrajinou. Pomáhají školy i hasiči

Ani tři týdny od začátku války na Ukrajině nepolevuje obrovská vlna solidarity s napadenou zemí a jejími obyvateli. V Olomouckém kraji nastartovalo druhé kolo humanitárních sbírek, kromě obyvatel kraje, organizací nebo měst se zapojili například...

Když Rusko napadlo Ukrajinu, byl kyjevský balet na turné ve Francii. Série vystoupení skončila v neděli 13. března a za stávající situace se tanečníci nemohou vrátit domů. Situaci tak nadační fond konzultoval s Janem Žůrkem, radním Olomouckého kraje pro kulturu. „Prostřednictvím sociální sítě jsem oslovil vedení baletu s nabídkou možného působení v Olomouci. Byli nadšení a šťastní. Stále řešíme logistiku i produkční otázky, protože se jedná o velké těleso. Děkuji Moravskému divadlu, bez jehož participace by pobyt kyjevského baletu u nás nešel realizovat,“ shrnul radní Žůrek.

Kyjevský městský balet založil v roce 2014 Ivan Kozlov, bývalý sólista baletu Mariinského divadla v Petrohradu. Soubor má na repertoáru přes dvacítku titulů, namátkou Labutí jezero, Louskáček, Giselle či Romeo a Julie. Během úspěšných turné procestoval většinu Evropy a Asie.

Vedení Moravského divadla se rozhodlo poskytnout ukrajinským umělcům k dispozici baletní sál pro tréninky a zkoušky. „Chceme, aby ukrajinští tanečníci měli možnost alespoň takto dál pokračovat ve své umělecké práci. Naše kroky jsme konzultovali s náměstkyní primátora Markétou Záleskou. Vedení města tuto aktivitu podporuje a vnímá ji jako velké gesto solidarity,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Olomoucký kraj pak zajistil pro třicetičlenný soubor ubytování v Olomouci a ve Velké Bystřici. „Projevili opravdu velký vděk za to, že jsme jim nabídli pomoc ve chvílích, kdy jejich země zažívá tak těžké časy,“ podotkl Josef Suchánek (PirSTAN), hejtman Olomouckého kraje.

Moravské divadlo Olomouc poskytlo pomocnou ruku Ukrajině již na začátku března, kdy pořádalo charitativní koncert. Vystoupení Karla Plíhala, Xindla X, Mňágy a Žďorp a dalších umělců vyneslo 625 tisíc korun, které putovaly organizaci Post Bellum na nákup zdravotnického materiálu a ochranného vybavení zvyšujícího bezpečnost obránců Ukrajiny.

Zdarma vlakem i autobusem. Kraj rozšiřuje podporu pro uprchlíky z Ukrajiny

Po celém Olomouckém kraji mohou cestovat zdarma vlaky i autobusy uprchlíci z Ukrajiny po předložení příslušných dokladů. Pomoc běžencům nabídne Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje do konce března, poté se podle potřeby bude případně...

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Ukrajina, konflikt, pomoc, Kyjev, balet, Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, divadlo, turné, Olomoucký kraj, Francie, nadační fond, tanečník, Facebook, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské divadlo pomáhá baletnímu souboru z Kyjeva. Po turné se nemohou vrátit domů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.