Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zdražování nafty třikrát za den? To mi nepřišlo normální, říká autobusový dopravce

S výrazným zdražením pohonných hmot se v březnu potýkala také olomoucká firma Roletzky, která se dlouhodobě specializuje na dálkovou přepravu autobusy po České republice i zahraničí. Po úvodních obavách se ale trend rychlého nárůstu otočil a do cen pro zákazníky se dražší nafta promítla jen mírně.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu došlo na začátku března k prudkému nárůstu ceny pohonných hmot. Jednotlivci i firmy tak museli řešit různé finanční komplikace. „Z tak výrazného zdražování jsem samozřejmě měl obavy. Když to šlo tak rychle nahoru, tak to nevypadalo, že se to na padesáti korunách zastaví. Pak už by asi autobusem nikdo nejezdil. Pro lidi by bylo nemyslitelné jezdit za cenu, která by tomu byla adekvátní,“ uvažoval jeden z majitelů olomoucké dopravní firmy Vlastimil Roletzky.

Při navýšení ceny nafty o patnáct korun se podle něj promítnou vyšší náklady do ceny pro koncového zákazníka nárůstem o pět korun za kilometr. „Na kratší trasy třeba pro školy to není až tak dramatické. Když jede 50 lidí na hory do Jeseníků, je to 200 kilometrů. Na jednoho to pak dělá o dvacet korun navíc. Na delších trasách a když to platí jedna organizace, tak už to ale může být citelnější nárůst v řádech tisíců korun,“ podotkl Roletzky, jehož rodinná firma přepravuje k zápasům třeba také fotbalisty prvoligového SK Sigma Olomouc.

V Holici jen podle pravidla pravé ruky. Striktní plán úpravy předností v jízdě místní zaskočil

Snížení maximální rychlosti na 30 kilometrů v hodině ve vybraných částech Olomouce je aktuálním trendem, který se rozšiřuje také do čtvrti Holice. Cílem je zklidnění dopravy, do zóny budou mít také omezený vjezd nákladní auta. Dalším opatřením je...

Díky vyšší kapacitě nádrží u autobusů nemusí rodinná firma doplňovat paliva tak často, dalším faktorem je nižší poptávka po zahraničních zájezdech. „Zdražil jsem zatím z 32 korun na 35, vezli jsme hlavně školy na výlety nebo na lyže a bez problémů to akceptovali. Jsou to taky lidi a vidí, o kolik je nafta dražší,“ doplnil Vlastimil Roletzky.

Při tankování nejen jednoho z majitelů dopravní společnosti udivila frekvence změn údajů na cenových ukazatelích čerpacích stanic. „Pumpy se asi trochu polekaly, když stát řekl, že bude kontrolovat marže. Nepřijde mi normální, aby čerpací stanice zdražila třikrát za den. Byla to zřejmě určitá hysterie i vychytralost,“ míní autobusový dopravce. Státní zásah v podobě zrušení silniční daně podnikání v dálkové autobusové dopravě neovlivní. „Týká se pouze vozidel do patnácti tun, ale autobusy mají vyšší hmotnost,“ konstatuje Roletzky.

Ten pozoruje také pokles v zájmu o zahraniční zájezdy a změnu v chování zákazníků. „Všeobecně je útlum v zájmu o hromadné zájezdy. Nedávno jsme byli v Itálii na lyžích a tam, kde parkovalo vždycky patnáct autobusů, jsme teď byli dva. Lidi už to neřeší s takovým předstihem jako dřív. Nikdo si neobjednává na půl roku dopředu. Každý má trochu strach a zájezdy se dělají trochu živelně,“ říká Vlastimil Roletzky.

FOTOGALERIE: Lodě, vláčky i bagry. Na Floře odstartoval jubilejní ročník výstavy pro modeláře

Ve dvou pavilonech Výstaviště Flora Olomouc se rozkládá od pátku interaktivní expozice funkčních modelů stavebních strojů, aut, vlaků, lodí, letadel a mnoha dalších typů techniky. Dvacátý ročník akce oblíbené nejen u rodin s dětmi běží až do...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Sigma Olomouc

Štítky pohonné hmoty, nafta, benzín, zdražování, finance, podnikání, autobusová doprava, doprava, ceny, Olomouc, motorová nafta, Česko, zájezd, ruská invaze na Ukrajinu, SK Sigma Olomouc, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražování nafty třikrát za den? To mi nepřišlo normální, říká autobusový dopravce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.