Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Přerované si v Žeravicích mohou opět koupit kompost. Loni spotřebovali přes 200 tun

Obyvatelé Přerova si mohou opět přijít do kompostárny v Žeravicích pro kompost. Zařízení již osmým rokem zpracovává biologicky rozložitelný odpad, první dávky kompostu zájemcům vydávalo včera, další kolo bude za týden. Od půlky dubna budou moci lidé po telefonické domluvě přijít každý všední den.

"Kompost je možné získat po zaplacení manipulačního poplatku ve výši 200 korun, a to v případě, že bude odebrán objem odpovídající standardnímu vozíku za osobní automobil. Větší množství kompostu nakládané do kontejnerů nebo vleček bude zpoplatněno částkou 500 korun za tunu," sdělil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Stávající kompost je vyrobený z biologicky rozložitelného odpadu z loňského léta. Kompost lidé využívají na zahrádkách, loni ho technické služby prodaly na 200 tun, na údržbu zeleně ve městě pak spotřebovaly dalších 50 tun.

Část Mohelnice si stěžuje na svoz odpadů. Město chce ještě letos pořídit nové barevné popelnice

Lidé z některých okrajových čtvrtí v Mohelnici si stěžují na svoz odpadů a nepořádek okolo kontejnerů. Radnice chce ještě letos pořídit nové barevné popelnice na tříděný odpad a upravit svoz, čeká akorát na dotace. Tisíce nových nádob na tříděný...

Každý Přerovan ročně nastřádá 50 kilogramů bioodpadu

Město Přerov má kompostárnu od roku 2015, v roce 2020 zařízení rozšířilo. Původní kapacita byla 2,5 tisíce tun bioodpadu ročně, teď mohou technické služby zpracovávat až 5 tisíc tun ročně. 

Po zimní pauze od dubna v Přerově opět začne svoz bioodpadu. "Do ulic budou vyčištěné hnědé nádoby převezeny v průběhu příštího týdne, lidé je mohou začít zase plnit. Upozorňujeme, že posádky nebudou svážet bioodpad umístěný mimo tyto nádoby nebo uložený v igelitových pytlích," upozornila Helena Mužíková z technických služeb. 

Přerované, kteří mají menší hnědé nádoby u svých domů, je mohou jednou za dva týdny přistavit pro svozové vozy před dům, vždy v sudém týdnu.

V Přerově je 146 biopopelnic o objemu 240 litrů, 21 o objemu 770 litrů a 100 o objemu 1100 litrů. Před rodinnými domy je dalších více než 3500 nádob. Průměrně každý Přerovan nastřádá ročně skoro 50 kilogramů bioodpadu.

Olomouc řeší, jak naložit s odpadovým centrem. Moderní linka by mohla pomoct i okolním obcím

Město Olomouc i nadále hledá vhodnou cestu k vybudování nového odpadového centra. Současný stav třídící linky a legislativní požadavky na nakládání s odpady si nutně vyžadují moderní zařízení, vedení města se před nákladnou investicí rozhoduje...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky kompost, prodej, obyvatelé, kompostárna, bioodpad, svoz, Žeravice, Přerov, biologicky rozložitelný odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerované si v Žeravicích mohou opět koupit kompost. Loni spotřebovali přes 200 tun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.