Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Výstava v bývalém krytu v Olomouci představí bojovníky proti nacismu a komunismu

Kryt civilní ochrany v Bezručových sadech v Olomouci se od úterka promění v netradiční expozici Institutu Paměti národa, která představí bojovníky proti nacismu a komunismu. Výstava Odkryté příběhy 20. století bude založena zejména na příbězích pamětníků. Olomoucké multimediální muzeum totalit bude po Pardubicích druhé v České republice.

"Výstavou chceme oslovit hlavně mladé lidi, přiblížit jim moderní dějiny a zároveň jim ukázat inspirativní příběhy," uvedl Mikuláš Kroupa, ředitel obecně prospěšné organizace Post Bellum, která za celým projektem stojí.

Olomoucká expozice Odkryté příběhy 20. století, instalovaná v bývalém krytu, představí pět strhujících příběhů. Návštěvníci se zde budou moci seznámit s životním příběhem politických vězňů Marie Susedkové a Antonína Huvara. Představen bude také příběh Eriky Bednářové, dcery protinacistické bojovnice, která byla po válce poslána do internačního tábora pro Němce. 

Chybět nebude ani životní příběh Jiřího Fišera, který byl jako dítě spolu se svým bratrem zařazen do skupiny vězňů, na kterých dělal v Osvětimi zvrhlé pokusy doktor Josef Mengele. A nakonec i příběh signatáře Charty 77 Tomáše Hradílka z Lipníku nad Bečvou.

Sbírka Paměti národa je největší na světě

V centrální části bude také možné zhlédnout průřez toho nejzajímavějšího z celé sbírky Paměti národa, výstavu doplní velkoformátové projekce archivních fotografií obohacené originálním zvukovým designem.

Pro veřejnost bude expozice v Bezručových sadech přístupná vždy ve středu, v pátek a v sobotu od 14 do 18 hodin. Školní skupiny sem mohou zavítat ve středu a v pátek dopoledne, čekat je bude i navazující vzdělávací program. Vstupenky jsou k mání na stránkách institutu nebo přímo na místě. Výstava potrvá do konce června.

Vzpomínky pamětníků jsou zpřístupněny na internetu již dvacet let. Sbírka Paměti národa se řadí k největším vzpomínkovým archivům na světě, obsahuje přes 13 tisíc svědectví, desetitisíce hodin vyprávění a přes sto tisíc fotografií.

Soud potrestal příslušníka StB Pavla Bureše. Dostal podmínku. Disidenta Hanzlíka z Prostějova nutil k emigraci

Dvouletou podmínkou potrestal prostějovský soud bývalého zástupce náčelníka StB Pavla Bureše za podíl na nuceném vystěhování rodiny Hanzlíkových z Prostějova do Rakouska. K odchodu ze země je komunistická tajná policie přinutila v rámci akce...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Institut Paměti národa

Štítky ČR, historie, Olomouc, Paměť národa, komunismus, nacismus, Česko, Pardubice, Mikuláš Kroupa, muzeum, Antonín Huvar, Post Bellum, Jiří Fišer, Josef Mengele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v bývalém krytu v Olomouci představí bojovníky proti nacismu a komunismu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.