Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Unikátní výstava chce zmapovat ilegální graffity z devadesátých let. Autoři shání fotky z Olomoucka

Pořadatelé Street Art Festivalu připravují unikátní výstavu, na které chtějí zmapovat začátky uměleckého sprejerství na Olomoucku. Shání dokumenty a zejména fotografie, na kterých jsou ilegální graffity a street art z devadesátých let. Výstava bude součástí letošního ročníku Street Art Festivalu, který v Olomouci začne v červnu.

"Graffity k nám pronikalo postupně po Sametové revoluci přes MTV, různé časopisy a s kulturou rapu a hiphopu. Úplně se tehdy neřešilo, kde malovat, a kde ne. Nepopíráme, že ve městech není ilegální graffity, poškozování soukromého majetku a památek správné, ale chceme přiblížit pohled člověka, který se v této komunitě pohyboval. Někdy je graffity hezké, i když je ilegální. Má svoje kouzlo," vysvětluje pořadatelka Street Art Festivalu Romana Junkerová.

V 90. letech na Olomoucku působilo několik lokálních skupin a partiček, které s graffity začínaly, řada z jejich členů maluje dodnes. Jejich díla jsou k vidění nejen v České republice, ale například i ve Vídni, Barceloně nebo v Portugalsku.

Olomouc začíná řešit velkoplošné kresby. Nepůjde o žádné schvalovací komise, ubezpečují politici

Kulturní komise na olomoucké radnici začala diskutovat o tom, jak zajistit, aby se neopakovala situace s nepovedenou velkoplošnou kresbou na budově divadla v centru Olomouce. Šéf komise a znalec umění Robert Runták ubezpečuje, že určitě nepůjde o...

V plánu je přemalovat zeď Moravského divadla

Letošní Street Art Festival bude v Olomouci probíhat od června do září, výstava ilegálního graffity by měla být umístěná v nové galerii na Dolním náměstí. Doplní ji expozice performanční umělkyně a umělce, který bude v rámci festivalu v Olomouci malovat velkoplošnou kresbu. 

"Rádi bychom také přemalovali plochu Moravského divadla, pokud se to povede. Malovat se bude na Floře, která bude slavit padesát let, na periferiích, na Povlu a jednáme i o plochách v centru města," popsala Junkerová.

Nepovedená velkoplošná kresba na štítové zdi Moravského divadla vzbudila v loňském roce kritiku, vznikla dokonce komise, která zkoumala možnosti regulace velkoplošných kreseb v Olomouci.

Živé umění, nebo uměle vytvořený skansen?

Pořadatelé Street Art Festivalu vyzývají tvůrce graffity, writery, fotografy, umělce a další příznivce, zda by na plánovanou výstavu neposkytli snímky pouličního umění na Olomoucku od 90. let po současnost. 

"Nejde jen o pěkné fotografie, rádi bychom se celému tématu věnovali i na odbornější úrovni. Zdokumentovali, proč to tak bylo a jaký to mělo vliv a praktický dopad na příslušné komunity lidí, jestli jsou nějaké vzory v Evropě nebo jinde ve světě. Letošním tématem festivalu bude komunita, vzájemnost a sousedství. Mně přijde hezké spojit konzervativní přístup, historii a kulturní dědictví s moderními prvky, aby to pro mladé lidi bylo živé umění, a ne jenom nějaký uměle vytvořený skanzen," podotkla Junkerová.

Šeredná maska a smajlíci. Rozsáhlá malba divadelní múzy má šokovat

Další mural neboli velkoplošnou malbu mají ve sbírce olomoucké ulice. Boční stranu budovy olomouckého divadla na třídě Svobody ozvláštnil malbou na fasádu Ital Gianati Gesci, uměleckým jménem Ozmo. Ve svém díle propojil antiku s modernou, na...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Street Art Festival

Štítky ilegální, graffity, galerie, 90. léta, výstava, street art, festival, Olomouc, Olomoucký kraj, umění, divadlo, komunita, kresba, Sametová revoluce, MTV, Nová galerie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní výstava chce zmapovat ilegální graffity z devadesátých let. Autoři shání fotky z Olomoucka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.