Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Soud zamítl žalobu proti Šantovka Tower. Proces byl překážkou pro stavební povolení

Krajský soud v Olomouci odmítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro výškovou budovu Šantovka Tower. Podnět k soudu podal úřad veřejného ochránce práv, podle soudkyně se neprokázalo, že by stavba ohrozila ochranu hodnot městské památkové rezervace. Kvůli žalobě nemohl dosud nemohl developer projektu žádat o stavební povolení.

O kontroverzní výškové budově Šantovka Tower v sousedství olomoucké památkové rezervace se léta diskutuje. Investor kvůli žalobě, kterou podala bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, dosud nemohl požádat o stavební povolení. S výstavbou nesouhlasí památkáři a někteří odborníci, podle nichž by poškodila historické panorama města. Za projektem stojí podnikatel Richard Morávek. Tvrdí, že panorama centra Olomouce ohroženo není.

Podle soudkyně úřad ombudsmana nedokázal svoji podanou žalobu vůči územnímu rozhodnutí pro Šantovku Tower podložit závažným veřejným zájmem. "Mám za to, že žalobce, byť soud provedl veškeré důkazy, neprokázal, že stavba Šantovka Tower tak, jak byla popsána, navržena a schválena, představuje ohrožení zájmu ochrany hodnot městské památkové rezervace v Olomouci," uvedla.

Podle developerské společnosti se Šantovka Tower má stát součástí nové obytné a administrativní části města. „Jsem rád, že soud dal za pravdu našemu právnímu názoru. Naštěstí stále platí, že právo je založeno na argumentech, a nikoli pocitech,“ reagoval na výsledek soudního jednání investor Richard Morávek.

Budovy na Velkomoravské jdou k zemi. Vojenský areál nahradí nová čtvrť za miliardy

Mnoho let chátrající areál v blízkosti silničního průtahu Olomoucí a prodejny Baumax prochází proměnou. Do železobetonu bývalých vojenských objektů se zakousla těžká technika, v oblasti o rozloze 17 hektarů má vzniknout čtvrť Nová Velkomoravská. A...

Žalobu ve veřejném zájmu podala na magistrát v roce 2019 bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž úředníci porušili při rozhodování o 74 metrů vysoké Šantovce Tower několik zákonů a umístění stavby povolili na základě nezákonných závazných stanovisek i v rozporu s územním plánem. Územní rozhodnutí ale před podáním této žaloby nabylo právní moci, investor mohl požádat o vydání stavebního povolení a zahájit výstavbu. Ombudsmanka proto požádala soud o přiznání odkladného účinku žalobě a uspěla.

Podle právní zástupkyně radnice Ivany Hučínové postupoval magistrát správně, zajistil všechny potřebné podklady a stanoviska. Právnička investora projektu Šantovka Tower tvrdí, že výšková budova nezasahuje do žádného závažného veřejného zájmu. Ombudsman podle ní navíc neprovedl obvyklé šetření a nevyzval magistrát k vyjádření a předložení spisu.

Do tří let by na levém břehu Mlýnského potoka v Olomouci měla vyrůst Galerie Šantovka 2

Nejpozději v březnu roku 2025 by na levém břehu Mlýnského potoka v Olomouci měla skončit stavba další části Galerie Šantovka. Rozšíření obchodního centra získalo stavební povolení, projekt obsahuje další desítky obchodů, restaurace, kavárny,...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SMC Development

Štítky soud, ombudsman, Šantovka Tower, povolení, investice, stavba, nemovitosti, Olomouc, žaloba, stavební povolení, projekt, Krajský soud v Ostravě, Anna Šabatová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl žalobu proti Šantovka Tower. Proces byl překážkou pro stavební povolení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.