Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prostějovský podnikatel Wolker postavil načerno garáže. Nyní skončil v úpadku

Prostějovský podnikatel Tomáš Wolker, který ve čtvrti Vrahovice postavil načerno garáže, přivedl svou stejnojmennou firmu ke krachu. Krajský soud v Brně před pár dny vyhlásil úpadek firmy, minimálně dvěma společnostem Wolker dluží přes 3,8 milionu korun. Garáže pravděpodobně zabaví insolvenční správce.

"Zjišťuje se úpadek dlužníka: Tomáš Wolker Stavitelství s.r.o. Účinky rozhodnutí o úpadku nastávají okamžikem jeho zveřejnění v insolvenčním rejstříku. Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, se vyzývají, aby tak učinili ve lhůtě do dvou měsíců," uvedla ve svém usnesení v polovině března samosoudkyně Krajského soudu v Brně Bohdana Kopečná.

Soud vyhověl návrhu dvou společností z Ostravy a Prahy, kterým Tomáš Wolker v souvislosti s výstavbou rezidenční lokality Nová Kasárna v Krnově dluží přes 3,8 milionu korun. 

Stanovisko Wolkera není k dispozici, na dotazy nereaguje a mobilní telefon nezvedá. Na internetových stránkách jeho firmy nebyla o krachu dodneška jediná zmínka.

Garáže, které na černo postavil prostějovský podnikatel Wolker, budou muset pryč. Neuspěl s legalizací

Prostějovský podnikatel Tomáš Wolker, který ve čtvrti Vrahovice na černo postavil garáže, neuspěl s dodatečnou legalizací stavby. Krajský úřad jeho žádost zamítl. Garáže jsou již v provozu, stojí však v místech, kde má být veřejná plocha a zeleň.

Budoucnost garáží je krajně nejistá

Podnikatel Wolker postavil v prostějovské čtvrti Vrahovice tři řady garáží v rozporu s územním plánem a bez stavebního povolení. Když na to upozornil spolek architektů Prostor Prostějov, prostějovský stavební úřad se Wolkerovi nejprve snažil krýt záda. Po rozhodnutí krajského úřadu nakonec musel jeho žádost o dodatečné povolení stavby definitivně odmítnout.

Na černo postavené garáže jsou v současné době normálně v provozu, využívají je například obyvatelé přilehlých rodinných domů, které Wolker také stavěl. Osud garáží je po vyhlášení úpadku krajně nejistý.

"Na společnost byl podán insolvenční návrh a je pravděpodobné, že stavba se stane součástí majetkové podstaty, kde bývají omezena dispoziční práva s uvedeným majetkem," vysvětlil na dotazy Radek Repa z odbor vnitřní správy na prostějovském magistrátu.

Magistrát již zahájil řízení o odstranění nelegálních garáží, konec je však v nedohlednu. "Kdy bude v řízení o odstranění stavby vydáno rozhodnutí, nelze předvídat, neboť byla podána žaloba," dodal Repa.

Uživatelé garáží se cítí podvedení

Lidé, kteří garáže využívají, vesměs netušili, že jsou postavené načerno. "Nevěděl jsem to a samozřejmě mi to vadí. Nevím, co bych teď měl dělat," zlobil se před časem pronajímatel jedné z garáží.

"To jsem netušila. Vždyť většina garáží už je dávno pronajatá. To by se stávat nemělo," kroutila hlavou také žena, která si na příjezdové cestě ke garážím chystala k odjezdu své auto.

Lidé se budou divit. Opozice v Prostějově varuje před změnami územního plánu

Opozice v Prostějově varuje před některými změnami územního plánu, které nyní připravuje zdejší radnice. Jde například o zabírání další orné půdy nebo kroky, které by mohly legalizovat černé stavby. Radnice tvrdí, že postupuje striktně podle...

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prostor Prostějov

Štítky garáže, nelegální, firma, úpadek, insolvence, Tomáš Wolker, Vrahovice, Prostějov, garáž, Krajský soud v Brně, Praha, Ostrava, Krnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovský podnikatel Wolker postavil načerno garáže. Nyní skončil v úpadku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.