Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Garáže, které na černo postavil prostějovský podnikatel Wolker, budou muset pryč. Neuspěl s legalizací

Prostějovský podnikatel Tomáš Wolker, který ve čtvrti Vrahovice na černo postavil garáže, neuspěl s dodatečnou legalizací stavby. Krajský úřad jeho žádost zamítl. Garáže jsou již v provozu, stojí však v místech, kde má být veřejná plocha a zeleň.

Prostějovský podnikatel Tomáš Wolker postavil ve Vrahovicích tři řady garáží v rozporu s územním plánem a bez stavebního povolení. Když na to upozornil spolek architektů Prostor Prostějov, stavební úřad se Wolkerovi nejprve snažil krýt záda. Nakonec musel jeho žádost o dodatečné povolení stavby odmítnout, Wolker se odvolal, ale neuspěl.

"Dotčenými orgány bylo vydáno několik nesouhlasných stanovisek, a to odborem územního plánování a památkové péče, úřadem územního plánování a odborem životního prostředí, kterým nebyl udělen souhlas s trvalým odnětím zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu. S ohledem na to krajský úřad neměl jinou možnost, než odvolání zamítnout," uvedla v rozhodnutí vedoucí oddělení stavebního řádu na Krajském úřadu v Olomouci Hana Mazurová.

Stavitel Wolker by měl černé garáže odstranit

Spolek architektů Prostor Prostějov, který se zabývá využitím veřejných prostranství, na černé garáže upozorňuje již dlouhou dobu. "Až po roce, co bylo vydáno magistrátem zamítavé rozhodnutí o dodatečném povolení stavby 23 garáží a betonového oplocení, došlo k rozhodnutí kraje," zlobí se člen spolku Jiří Zakopal.

Wolker, kterého v této věci zastupoval advokát Jiří Novák z přerovské pobočky renomované Advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák s.r.o., se totiž podle Zakopala odvolával proti zamítavým stanoviskům úřadů. Ve všech případech ovšem ministerstva životního prostředí a místního rozvoje postup potvrdily.

"Nyní by tedy celá dokumentace měla být předána zpět na magistrát Prostějova a ten by měl vydat rozhodnutí o odstranění všech těchto staveb a samozřejmě určit termín, dokdy mají být stavby odstraněny," vysvětlil Zakopal.

Lidé se budou divit. Opozice v Prostějově varuje před změnami územního plánu

Opozice v Prostějově varuje před některými změnami územního plánu, které nyní připravuje zdejší radnice. Jde například o zabírání další orné půdy nebo kroky, které by mohly legalizovat černé stavby. Radnice tvrdí, že postupuje striktně podle...

Wolker mlčí. Nebere telefon, nereaguje

Stanovisko prostějovského podnikatele Wolkera, který má ve městě firmu Tomáš Wolker, Stavitelství s.r.o., není k dispozici. Nebere telefon a nereaguje ani na elektronickou poštu. 

K celé věci se nevyjádřil ani advokát Jiří Novák. Zaměstnankyně kancelář akorát sdělila, že není přítomen, a poté už nereagovala.

Wolker usiluje o změnu územního plánu

Ve Vrahovicích Wolker postavil garáže hned za rodinnými domy, které vybudoval v minulosti. V místech, kde má být podle územního plánu veřejná plocha a zeleň, jsou tři řady garáží, mezi nimi vydlážděné cesty a celý areál je obehnaný zdí z kamene a uzavřený železnou bránou. 

Wolker nedávno požádal o změnu územního plánu, která by mu zřejmě umožnila stavby legalizovat.

"Podle současně platného územního plánu se tam jednoznačně počítá se zřízením parku, který má sloužit všem obyvatelům Vrahovic jako veřejné prostranství. Majitel nelegálních garáží ještě zřejmě počítá s tím, že zpětně dojde k legalizaci a plocha veřejné zeleně se změní na plochu smíšenou obytnou," hodnotí situaci architekt Zakopal.

Patnáct set lidí protestuje svými podpisy proti plánované výstavbě u lesoparku Hloučela v Prostějově, jak předpokládá navrhovaná změna územního plánu. Kritici tvrdí, že jeden z nejdůležitějších rozvojových dokumentů města podlehl dohodám s...

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prostor Prostějov

Štítky garáže, odstranění, povolení, územní plán, rozhodnutí, krajský úřad, Wolker, radnice, Prostějov, garáž, Vrahovice, Jiří Novák, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Garáže, které na černo postavil prostějovský podnikatel Wolker, budou muset pryč. Neuspěl s legalizací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.