Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zaneřáděný pás blízko Šantovky se promění v nový park. Olomouc už má studii a řeší pozemky

Spousta odpadků, náletových dřevin a vyšlapaných stezek pokrývá v současnosti pás zeleně v těsném sousedství křižovatky ulic Velkomoravská a Švýcarské nábřeží. Do vysbírání pohozených obalů se místní pustí také během víkendové celorepublikové akce Ukliďme Česko, v plánu je ale výraznější zvelebení opomíjeného místa.

Náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák (spOLečně) předložil radě města studii nového parku, který by mohl na ploše zhruba pěti tisíc metrů čtverečních vzniknout. Nově upravený rekreační a přírodní prostor se má rozkládat mezi ulicemi Švýcarské nábřeží, V Kotlině a Za Poštou.

„Kvůli tomu, že v lokalitě vyrostlo několik bytových objektů, je na místě, aby v rámci parku bylo k dispozici i dětské hřiště. Hlavní spojnice parku jsou v návrhu rozšířeny o odpočívadla s lavičkami a lemy trávníkové plochy jsou tvořeny travinobylinnými porosty v kombinaci s trvalkami,“ přiblížil náměstek Bačák, v jehož gesci je také odbor městské zeleně.

Podle Bačáka předložená studie prošla Radou města Olomouce. „Teď jsou potřeba vyřešit majetkoprávní záležitosti, aby studie mohla být v následujících letech realizována,“ upřesnil pro sociální sítě hnutí spOLečně ekonomický náměstek olomouckého primátora.

Podél frekventované výpadovky v Olomouci vzniká cyklostezka. V plánu je i několik dalších

Na rozšíření sítě cyklostezek pracují stavaři i projektanti v Olomouci. Krajské město letos plánuje investice do tří nových úseků, stezka ve Chválkovicích už je ve výstavbě. Další projekty napříč regionem podpoří dotacemi i olomoucké hejtmanství.

Úpravu veřejného prostranství oceňuje za místní i předseda Komise městské části Nové Sady Jaroslav Krátký. „Studie vypadá dobře. Jako komise jsme měli schůzku s vedením města a s firmou, která studii zpracovávala. Říkali jsme si nějaké podrobnosti, co by tam ještě podle nás mělo být,“ podotkl Krátký.


Vizualizace nového parku v Olomouci Zdroj: FB hnutí spOLečně

Přes plochu nyní lidé přecházejí například na zastávku MHD nebo na cestě k obchodní Galerii Šantovka. Blízko je také využívaná vycházková trasa kolem řeky Moravy. „Chtěli jsme, aby byla parkem navázaná alespoň jedna zpevněná asfaltová stezka, po které by se dalo projíždět na kole. Aby se propojila s cyklostezkou, která vede podél Moravy a směrem k Šantovce,“ zmínil k diskuzím nad návrhem parku předseda KMČ Nové Sady.

Při dolaďování projektu může komise využít i odbornosti svých členů. „Debatovali jsme i o kácení náletových dřevin a stromů, které tam už jsou ve špatném stavu. Ty zdravé v parku zůstanou. Máme v komisi botanika, takže jsme řešili i vhodnou skladbu rostlin pro tuto lokalitu,“ podotkl Krátký.

Na Švýcarském nábřeží a v nedaleké Rokycanově ulici v posledních letech vyrostlo několik bytových domů. Další výstavba probíhá na poloostrově mezi řekou Moravou a Mlýnským potokem, kde vyrůstá projekt nadstandardního bydlení Šantovka Living. „Jedná se o frekventovanou oblast, je tam původní i nová zástavba. Teď na travnatý pás někdo naváží zeminu, vznikají tak černé skládky. Loni jsme tam uklízeli v rámci akce Ukliďme Česko a teď v sobotu se tomu budeme věnovat znovu.  Jak je to tam v neutěšeném stavu, tak si každý myslí, že to nevadí, když tam odhodí svoje odpadky,“ doplnil Jaroslav Krátký.

Část pozemků budoucího parku patří soukromému vlastníkovi. Město nyní řeší směnu pozemků a dalším aspektem bude financování samotné úpravy.

Olomoucká restaurace získala označení Ryzí pramen. Jako první v České republice

Kompletní proměnou prošel jeden ze známých olomouckých podniků, restaurace U Zlaté koule. Ta má nově před jménem označení Ryzí pramen, stala se prototypem značkové provozovny hanušovického pivovaru Holba. V hospodě nového formátu chce výrobce...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Park, investice, zeleň, příroda, město, Olomouc, odpadky, úklid, Nové Sady, pozemek, Šantovka, Česko, Jaroslav Krátký, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaneřáděný pás blízko Šantovky se promění v nový park. Olomouc už má studii a řeší pozemky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.