Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Olomoucká restaurace získala označení Ryzí pramen. Jako první v České republice

Kompletní proměnou prošel jeden ze známých olomouckých podniků, restaurace U Zlaté koule. Ta má nově před jménem označení Ryzí pramen, stala se prototypem značkové provozovny hanušovického pivovaru Holba. V hospodě nového formátu chce výrobce piva ve spolupráci s provozovatelem nabízet pivo prémiové kvality.

Zrekonstruované restauraci dominuje rozlehlý výčepní pult i pivní tanky o celkovém objemu dva tisíce litrů. „Jako pivovar se chceme podílet na zlepšování pivní kultury. S tím souvisí i investice do hospod,“ říká v rozhovoru marketingový manažer Pivovaru Holba Ondřej Hnila s tím, že v horizontu pěti až šesti let společnost vzhledem ke své velikosti plánuje v tomto duchu přeměnit zhruba desítku restaurací.

Koncept restaurací Ryzí pramen jste začali výrazněji plánovat v únoru 2020. Jak velkou čárou přes rozpočet byla březnová pandemie?

Je to tak. S tou myšlenkou jsem si hrál delší dobu. V únoru už to přecházelo do realizační formy, kdy jsme zaměřovali prostor a chystali jsme se na další práce. Když se rozjíždí nový projekt, tak vám to přináší takový elán. Ale pak najednou nejdete ani do práce a vlastně ani nikdo jiný. Jak se navyšovala proticovidová opatření, tak nikdo nevěděl, co bude. Ale věděli jsme, že to nepustíme. Jen jsme úpravy odsunuly. Covidové vlny Ryzí pramen odsouvaly, ale my jsme se toho nechtěli vzdát.

Pivovary Holba, Zubr a Litovel loni prodaly přes 700 tisíc hektolitrů piva. Čepované od dubna podraží

V říjnu minulého roku se definitivně spojily do společného projektu Pivovary CZ Group výrobci piva z Olomouckého kraje - Holba, Litovel a Zubr. Tržby nové akciové společnosti vzrostly meziročně o 10 procent, stále však mírně zaostávají za...

V novém pojetí je olomoucká restaurace otevřena od loňského října, co všechno se proměnilo?

Změnilo se skoro všechno, vytrhaly se pulty, podhledy, udělala se nová podlaha, kompletní rozvody. Provozovatel se podílí na hrubých stavebních pracích, my pak instalujeme další prvky, obklady i výmalbu zajistí pivovar.

Jaká myšlenka vlastně stojí za touto rekonstrukcí? Proč se na ni spolupodílí výrobce piva?

Jako pivovar se chceme aktivně podílet na zlepšování pivní kultury. S tím jsou spojené i investice do hospod, které vytvoří podmínky pro výčepní, aby konzumentům donesli na stůl pivo ošetřené v té nejlepší kvalitě. Ne nadarmo se říká, že sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá. S tím jsme do toho šli. Jeden z dominantních prvků tak je v novém konceptu výčepní pult. Nese nejen reliéf Jeseníků, ale také v sobě má zachlazovací káď, ve mají sklenice podobnou teplotu jako pivo. I mytí sklenic probíhá v zóně, která je určená jen pro pivo. Zbytek skla a porcelánu se myje na druhé straně pultu. Hospoda nyní funguje na tankovém hospodářství. Snažili jsme se vytvořit to nejlepší, co je k dispozici. Myslím, že se to povedlo a že to pivař, nebo host restaurace ocení.

Hanušovický pivovar Holba představil nové džbánky, jejichž autorem je designér Rony Plesl. Základem dekoru je nakloněné „O“, které je pro logo Holby typické. Jak prozrazuje umělec, nový džbánek jde proti proudu „českého bucláku“. Je vysoký, má velké ucho a vytváří zajímavé optické efekty.

Vlivem covidové epidemie se návštěvnost restaurací propadla. Jak do toho zapadá rozvoj a zlepšování služeb v restauracích?

Co se týče návštěvnosti, tak se to trochu vrací do normálu. Ryzí pramen U Zlaté koule má i fungující rozvozy jídla. Čísla gastroprůmyslu nejsou jako před covidem. Ale právě kvůli tomu si lidé hodně vybírají, kam půjdou a ve které hospodě peníze utratí. Na současném trhu musí provozovatel výborně pracovat a pivovary by mu měly poskytnout podmínky, aby byl konkurenceschopný. Značkové provozovny jednotlivých pivovarů jsou na vzestupu a udržují si zákazníky.

Jaké máte ohlasy na novou podobu restaurace od jejího provozovatele?

Restrikce týkající se restaurací se rozvolnily teprve nedávno. Obědy byly v pohodě, ale večer to bylo slabší. Co jsme se bavili nedávno, tak už se to vrací do hezkých čísel. K návštěvnosti přispěje i hezké počasí, až se otevřou zahrádky. Pevně věříme, že se dostaneme na podobná čísla, jako byla v roce 2019. U Zlaté koule se vždycky piva pilo hodně.

Olomoucké Bistro Helen povede šéfkuchař Tomáš Juřík. Menu chce obměňovat každý měsíc

Oceňovaný podnik Bistro Helen v Olomouci představil posilu na pozici šéfkuchaře. V čele restaurace v obchodní galerii Šantovka bude působit Tomáš Juřík. Přerovský rodák získal řadu zkušeností ve Švýcarsku i ve Spojených státech, naposledy vedl...

Je to pro podnikatele zajímavý bonus, že se k jeho investici se připojí pivovar a dokončí celou rekonstrukci?

Provozovatel dá impuls, musíme si spolu sednout. Dojde k tomu, že hospoda se celá promění. Ale když to nebude pak dělat dobře, tak restaurace nebude fungovat. Provozovatel si musí být vědom, že tvář je jedna věc, ale udržení kvality je druhá. Ale na tom samozřejmě spolupracujeme.

Kde plánujete další podobná místa?

Jakýkoliv prvek je vymyšlený koncepčně tak, aby šel převést i jinam. Taková byla myšlenka od začátku. Nyní se zaměřujeme na hledání vhodných míst ve východních Čechách, kde je Holba jako značka velmi silná. Letos by měly vzniknout dvě takové provozovny. Máme něco rozjednaného i v Šumperku, kde by se mi to líbilo. Ale nechci nic zakřiknout, musí si sednout více proměnných.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by měly vypadat předzahrádky v historickém centru Olomouce?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jak by měla vypadat restaurační zahrádka v městské památkové rezervaci a má město vůbec podobu zahrádek regulovat?

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Podnikání, pivovar, Pivovary CZ Group, Holba, restaurace, hospoda, pivo, Olomoucký kraj, Pivovar Holba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká restaurace získala označení Ryzí pramen. Jako první v České republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.