Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Akce Ukliďme Česko pomůže i v Olomouckém kraji. Zapojí se dobrovolníci či technické služby

Obrovský zájem je letos o celorepublikovou akci Ukliďme Česko. Hlavní termín jarního organizovaného gruntování přírodních i obydlených lokalit připadá na sobotu 2. dubna. Také v Olomouckém kraji se budou konat desítky úklidových aktivit organizovaných obcemi, školami či jednotlivci.

Den před konáním dobrovolnické akce je v České republice na webu zaregistrováno přes 3600 úklidů, což je více než za předchozí dva roky dohromady. Na Olomoucku si mohou lidé vybrat ze zhruba padesátky lokalit, kde by rádi přiložili ruku k dílu. Zájemci by se měli registrovat na internetových stránkách akce, kde si vyberou místo, na kterém pomohou. Pořádající spolek poskytuje organizátorům také balíčky s úklidovým materiálem či pracovními rukavicemi.

Dobrovolníci se během akce zaměří na drobný odpad i nelegální skládky. Nejen v Olomouci poskytuje při této akci součinnost magistrát a technické služby. Ty poskytnou sběrové pomůcky i zajistí svoz sesbíraného odpadu. „Tento rok pracovníci technických služeb svou účast pojali dokonce netradičně a ve spolupráci s Lesy města Olomouce sázejí stromky. Navíc vyhlásili soutěž pro základní školy Chráníme přírodu, díky níž je letos ve městě mnohem více úklidových míst než v minulých letech,“ vysvětluje aktivitu primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Zaneřáděný pás blízko Šantovky se promění v nový park. Olomouc už má studii a řeší pozemky

Spousta odpadků, náletových dřevin a vyšlapaných stezek pokrývá v současnosti pás zeleně v těsném sousedství křižovatky ulic Velkomoravská a Švýcarské nábřeží. Do vysbírání pohozených obalů se místní pustí také během víkendové celorepublikové...

Přehled lokalit, kde se mohou lidé stát součástí úklidových čet a pomoci životnímu prostředí a čistotě veřejných prostranství, je k dispozici na internetové mapě.

Například v Přerově město řeší každý rok desítky nových nelegálních skládek odpadu. „Ve městě je ročně založeno až sedmdesát černých skládek, které pak likvidují pracovníci technických služeb. Město do jejich úklidu dá ročně 1,5 milionu korun. Akce Ukliďme Česko má proto v Přerově zelenou,“ uvedla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Součástí akce je pro zpestření také každoroční Fotosoutěž. Tradičními kategoriemi jsou Mládež, Video z akce a chybět nemůže nejoblíbenější Kuriozita. Je až k neuvěření, co vše lze při úklidových akcích nalézt. Dokladem jsou podle organizátorů každoročně stovky fotografií, které budou k vidění na facebooku akce Ukliďme Česko v průběhu května. „Letos jsme nově zařadili i kategorii Report z úklidu, abychom motivovali resp. odměnili organizátory, kteří nám po akci vyplní údaje o tom, jak jejich úklid dopadl a připojí zajímavé fotografie,“ říká Miroslav Kubásek z pořadatelského spolku Ukliďme Česko.

Olomouc řeší, jak naložit s odpadovým centrem. Moderní linka by mohla pomoct i okolním obcím

Město Olomouc i nadále hledá vhodnou cestu k vybudování nového odpadového centra. Současný stav třídící linky a legislativní požadavky na nakládání s odpady si nutně vyžadují moderní zařízení, vedení města se před nákladnou investicí rozhoduje...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Ukliďme Česko

Štítky Dobrovolnictví, pomoc, úklid, životní prostředí, příroda, odpad, odpadky, Olomouc, Technické služby, Olomoucký kraj, Česko, Lesy města Olomouce, a.s., Miroslav Kubásek, Lenka Chalupová, Miroslav Žbánek, Přerov, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce Ukliďme Česko pomůže i v Olomouckém kraji. Zapojí se dobrovolníci či technické služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.