Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Věž Červeného kostela dostala nový kříž. Originální dílo má tři a půl metru

Na věž Červeného kostela v Olomouci se vrátil kříž. Originální dílo olomouckého sochaře Jana Dostála nahradilo bývalý křesťanský symbol, který byl poškozený a dělníci ho museli sundat. Památka nyní prochází rozsáhlou obnovou za 140 milionů korun, vznikne zde kulturní centrum olomoucké vědecké knihovny.

Kříž na padesát metrů vysokou věž vyzvedl dnes dopoledne speciální jeřáb. Uprostřed kříže je téměř tříkilový surový křišťál vytažený přímo ze země a v metrové kouli jsou uschovány tři vodotěsné schránky s poselstvím pro budoucí generace, které by tam mělo přežít minimálně dalších sto let.

Na usazení kříže a svařování dalších částí budou autor a jeho spolupracovníci ještě další dva až tři dny pracovat. Samotný kříž měří asi 3,5 metru, spolu s metrovou kopulí a třemi prstenci bude mít celé dílo dohromady zhruba 11 metrů.

Původní symbol kostela bylo nutné vzhledem k jeho poškození demontovat. "Kříž je sestaven z různě uspořádaných kusů ohýbaného nerezavějícího kovu v úhlech odpovídajících novogotickému slohu stavby," popsal své originální dílo sochař Jan Dostál.

Makovice Červeného kostela v Olomouci vydala dobové dokumenty a fotografie

Především dobové dokumenty a noviny skrývalo kovové pouzdro, které dnes odborníci vyjmuli z makovice rekonstruované věže Červeného kostela v centru Olomouce. V pouzdru byly uloženy i mince či více než tři desítky let staré snímky dlouholetého...

V Červeném kostele vznikne sál pro dvě stě lidí

Rozsáhlá rekonstrukce Červeného kostela probíhá už dva roky. Hotové jsou krovy, věž má nové vnitřní omítky a dřevěné schodiště. Do letošního prosince, kdy by obnova památky měla skončit, restaurátory a dělníky ještě čekají podlahy, restaurování dřevěných chórů s kazatelnou, malířské a dokončovací práce. Na foyer probíhá montáž nosné ocelové konstrukce střechy.

Náklady na obnovu památky přesáhnou 140 milionů korun, další miliony spolknou vybavení a interiéry. Vědecká knihovna Olomouc tak získá moderní sál pro dvě stovky návštěvníků. 

"Pro knihovnu je důležité mít k dispozici vlastní sál a věřím, že i takto pojatý mix starých a moderních prvků přispěje k tomu, že lidé budou do nově zrekonstruovaných prostor Červeného kostela chodit rádi,” doufá ředitelka knihovny Iveta Tichá.

Červený kostel dostal novou věžičku. Zdobí ji ocelové šperky sochaře Jana Dostála

Zcela nový sanktusník neboli štíhlá kostelní věžička září na hřebenu střechy Červeného kostela v centru Olomouce. Kromě klasické měděné krytiny obohacují tuto část rekonstruované budovy i unikátní prvky z nerezové oceli, o které se postaral známý...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Červený kostel, kříž, jeřáb, schránka, poselství, instalace, vědecká knihovna, Olomouc, knihovna, kostel, Jan Dostál, kulturní dům, dělník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věž Červeného kostela dostala nový kříž. Originální dílo má tři a půl metru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.