Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Kotlíkové dotace: Kraj eviduje žádosti za 265 milionů. Zákaz starých kotlů vláda odsunula o dva roky

Takřka dva tisíce přihlášek do dotačního programu na výměnu starých topných kotlů eviduje od loňského prosince Olomoucký kraj. Největší zájem je v domácnostech o kotle na biomasu. Naopak plynový zdroj vytápění plánují pořídit jen jednotky procent zájemců. Ministerstvo životního prostředí tuto variantu méně podporuje také kvůli snaze snížit závislost na zemním plynu z Ruska.

O další kolo dotací na výměnu starých kotlů za nové zdroje tepla je v Olomouckém kraji opět velký zájem. Od loňského prosince do konce letošního března hejtmanství eviduje přihlášky od 1801 zájemců o tyto dotace. Hejtmanství už podalo žádost o dotaci z Operačního programu životní prostředí (OPŽP), pomocí které bude finanční příspěvky na výměnu kotlů proplácet.

Od letošního září měl v Česku platit zákaz vytápět rodinné domy starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň třetí emisní třídy. Vláda ve středu schválila návrh předložený ministerstvem životního prostředí, který tento zákaz posouvá o dva roky až na září 2024. Aktuální žadatelé tak nakonec budou mít kotle vyměněné se značným předstihem.

Výstavba šesté prodejny Lidlu v Olomouci pokročila, otevřít má na podzim

V lokalitě developerského projektu Byty Šibeník zbývá posledních několik měsíců k dokončení další prodejny řetězce Lidl v Olomouci. Ještě před ní se otevře pobočka v nákupním parku Haná, kde obchodní společnost pro své potřeby přebudovává jednu z...

"V součtu jsme v zásobníku nashromáždili požadavky na dotace v hodnotě 265 milionů korun, o které jsme v minulém týdnu požádali z OPŽP,“ uvedla krajská radní Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti a STAN). Zhruba 60 procent domácností chce dotaci na kotle na biomasu, 23 procent plánuje pořízení tepleného čerpadla a zbytek bude investovat do plynového zdroje vytápění. Zápisem do zásobníku žadatelů podle hejtmanství odpadly komplikace, které se doposud vázaly k podání žádosti o poskytnutí dotace. Rychlost zaevidování žádosti nebude rozhodovat o tom, jestli bude žádost podpořena, nebo ne.

Ministerstvo životního prostředí omezí v tzv. kotlíkových dotacích na výměnu starých kotlů na pevná paliva i v programu Nová zelená úsporám podporu pro plynové kotle. Zároveň zvýší dotaci na tepelná čerpadla. Úpravy mají omezit závislost ČR na zemním plynu z Ruska, jehož armáda před více než měsícem napadla Ukrajinu.

Kocourková upozornila, že u plynového vytápění budou podporovány pouze výměny už provedené, případně instalace plynových kotů podle objednávky uzavřené nejpozději do letošního 30. dubna. "Jakmile bude Olomouckému kraji dotace z operačního programu schválena, vypíšeme výzvu k podávání žádostí. Jejich příjem plánujeme na počátek letošního června," řekla Kocourková. Žádost si budou moci podat i ti zájemci, kteří se nestihli zaregistrovat do zásobníku. Kraj na finanční pokrytí těchto dotací bude následně znovu žádat o další dotaci z OPŽP.

Olomoucký kraj doposud spustil tři dotační programy, proplaceno bylo 5181 výměn kotlů. Finanční podpora činila 570 milionů korun. Poptávka po dotacích pokaždé výrazně převýšila vyčleněné částky.

Kam za vodními radovánkami? Olomoucký kraj získal ocenění za propagační videoklip

Potápění v zatopeném lomu Výkleky, vodácká stezka na řece Moravě či radovánky na prkně na pískovně Náklo. Ocenění za prezentaci míst a aktivit spojených s vodní turistikou získal v prestižní mezinárodní soutěži Olomoucký kraj. V konkurenci více...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kotlíková dotace, životní prostředí, výměna kotlů, vytápění, Olomoucký kraj, dotace, Ministerstvo životního prostředí České republiky, topení, Rusko, Zdeňka Dvořáková Kocourková, Česko, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Operační program Život

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotlíkové dotace: Kraj eviduje žádosti za 265 milionů. Zákaz starých kotlů vláda odsunula o dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.