Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

VIDEO: Nad Českou Vsí v Jeseníkách řidič natočil vlka. V horách žije zřejmě několik kusů

, aktualizováno 12. dubna 2022, 11:28

V nejvyšších moravskoslezských horách poblíž České Vsi včera ráno řidič auta natočil dospělého vlka. Záběry se objevily na sociálních sítích. Podle ochránců přírody jde o jedinečné snímky, nelíbí se jim však, že řidič vlka pronásledoval a že v původním videu zveřejnil přesnou lokalitu.

"Jde o jedinečné záběry. Už loni jsme na fotopastích v centrální části Jeseníků vlka zachytili. Pomalu se zde usídlují," potvrdil Ondřej Bačík ze Společnosti přítel Jeseníků.

Ochránci přírody výskyt velkých šelem a velkých dravců v Jeseníkách monitorují už několik let. Vlk je přísné chráněný a kriticky ohoržený druh.

"V Jeseníkách se zatím jedná o jedince vlků, kteří hledají nová teritoria, bohužel nemáme zatím potvrzený výskyt vlčí smečky s mláďaty. K tomu může ovšem brzy dojít. Velkým problémem jsou probíhající intenzivní těžby, pohyb těžké techniky a také vysoké návštěvnost hor. Správa měla už dávno zajistit klidová území," dodal Bačík.

Podle něho je ovšem hodně problematický přístup řidiče. "Vácnou šelmu v podstatě autem pronásleduje a z chování vlka je zřejmé, že se cítí ohrožen a je ve stresu, protože má stažený ocas. To je bohužel ukázka toho, jak se při takovém setkání nechovat. Je potřeba dát šelmě prostor, v klidu ji zaznamenat na foťák nebo mobil a nechat ji bez stresu odejít. Důležité je pak zdokumentovat stopy," nabádá Bačík.

Ochránci přírody zároveň prosí veřejnost, aby se při zveřejňování podobných videí nikdo neuváděl konkrétní lokality. Podrobnosti lidé mohou poskytnout Společnosti přátel Jeseníků nebo správě chráněné oblasti. 

Důkazy o výskytu vlka našli dobrovolníci Vlčích hlídek v Rychlebských horách uřž v roce 2016. "Jsou to první důkazy o pohybu vlka obecného v oblasti Jeseníků po více než deseti letech," řekl tehdy Tomáš Pospíšil z Lesů ČR.

Nedaleko Šternberka se zase podařilo získat věrohodné důkazy o pobytu rysa ostrovida, největší evropské šelmy.

DNA analýza vlka sraženého u Olšan: po lovu v Bavorsku putoval stovky kilometrů na Hanou

V polovině ledna nalezli lidé tělo psovité šelmy nedaleko dálnice v katastru obce Olšany u Prostějova. Genetická analýza potvrdila prvotní odhady, že se jedná o uhynulého vlka. Rozbory přinesly i řadu dalších poznatků o cestě zvířete, které...

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Jane***Naihai

Štítky vlk, výskyt, ochrana přírody, Česká Ves, Jeseníky, Lesy České republiky, Tomáš Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

tomáš vychodil

Může mi někdo vysvětlit, proč se ke všemu na Jesenicku vyjadřuje nějaký samozvaný pán Bačík co si vytvořil svoji organizaci, která nemá absolutně žádnou legitimitu?
Proč toto neřešíte s CHKO Jeseník nebo Lesy ČR a dáváte prostor samozvancům, kteří umí jenom žvanit?

Středa, 13. dubna 2022, 06:17Odpovědět

VIDEO: Nad Českou Vsí v Jeseníkách řidič natočil vlka. V horách žije zřejmě několik kusů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.