Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

DNA analýza vlka sraženého u Olšan: po lovu v Bavorsku putoval stovky kilometrů na Hanou

V polovině ledna nalezli lidé tělo psovité šelmy nedaleko dálnice v katastru obce Olšany u Prostějova. Genetická analýza potvrdila prvotní odhady, že se jedná o uhynulého vlka. Rozbory přinesly i řadu dalších poznatků o cestě zvířete, které putovalo stovky kilometrů z Německa až na Hanou, kde jej pravděpodobně srazilo auto.

Zkoumáním nalezeného vlka se zabývá také Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. Příčiny úhynu by měla potvrdit pitva na odborném veterinárním pracovišti v Brně, výsledky však zatím nejsou k dispozici.

Analýza mitochondriální DNA u nalezeného zvířete odhalila původ z alpské populace. Tato linie vlků pochází ze zvířat přeživších v Apeninách a v posledních letech se jednotlivci zatoulávají i do Německa nebo České republiky. Na území České republiky se vyskytují převážně jedinci z populace středoevropské nížinné a z populace karpatské.

Nedaleko Olšan u Prostějova byl nalezen mrtvý vlk. Šelmu asi srazilo auto

Na nález uhynulého vlka kousek od dálnice D46 u Olšan na Prostějovsku byli upozorněni na začátku týdne místní myslivci. Tělo mrtvého zvířete si převzali pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, informace o šelmě poskytne...

Pavel Hulva, molekulární ekolog z Univerzity Karlovy, dodává: „Další detaily o původu zvířete umožnila analýza mikrosatelitů a mezinárodní spolupráce. V rámci konsorcia CEwolf, které sdružuje evropské laboratoře zaměřené na genetiku vlka, jsme v minulosti standardizovali metodiku, takže můžeme sledovat přeshraniční pohyb zvířat. První záchyt tohoto zvířete máme ze západu rakouských Alp z konce listopadu loňského roku z kadaveru volně žijící staré laně, kterou vlk ulovil. Další volně žijící, tentokrát mladou laň tento jedinec ulovil o tři dny později. Potom existuje několik dalších záchytů z Tyrolska a Bavorska z trusu a stržených ovcí. Zvíře tak během necelých dvou měsíců urazilo minimálně 600 kilometrů.

Na vlka od Olšan bylo v okresu Horní Bavorsko vydáno povolení k odstřelu, které bylo po třech dnech na základě odvolání nevládní organizace zrušeno. Šelma v Německu zaútočila na 11 ovcí a koz, při útocích byly odebrány vzorky DNA z kořisti, stejně jako ze dvou uhynulých laní jelena evropského. Srovnáním získaného materiálu se pak zmapoval pohyb vlka. „Podle všeho se nejednalo o problematického jedince. Ve všech případech útoku na hospodářská zvířata bylo jejich zabezpečení nedostatečné,“ informovala AOPK ČR.

„To, že se vlci mohou pohybovat na velké vzdálenosti, je díky telemetrickým a genetickým metodám výzkumu známo. Například vlk původem ze Šumavy byl v roce 2018 sražen autem nedaleko Hamburku, z Německa pocházející vlk Alan se během šesti měsíců dostal ze Saska do Běloruska a urazil vzdálenost větší než 1500 km. Slovinský vlk Slavic během 98 dnů urazil minimálně 1176 km, než se usadil v italských Alpách, kde následující rok založil smečku s alpskou vlčicí,“ konstatuje Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

Ve dne noc a naopak. Pavilon netopýrů v Zoo Olomouc prochází rekonstrukcí

Domeček pro živočichy s noční aktivitou neboli pavilon netopýrů v zoo na Svatém Kopečku je v závěrečné fázi rekonstrukce. Expozice se pro návštěvníky otevře v březnu, nyní se postupně budou vracet do pavilonu jeho obyvatelé – klokánci králíkovití...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Příroda, zvíře, vlk, doprava, DNA, Agentura ochrany přírody a kraji, AOPK ČR, Prostějov, Německo, Bavorsko, Česko, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Olšany u Prostějova, analýza, Univerzita Karlova, Pavel Hulva, Apeniny, Bělorusko

DNA analýza vlka sraženého u Olšan: po lovu v Bavorsku putoval stovky kilometrů na Hanou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.