Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Hasiči trénovali záchranu tonoucího, který se topí v jezu. Jde o sekundy

V roce 2011 zahynuli na jezu v řece Moravě v Olomouci čtyři lidé. Nejprve matka skočila pro svého jedenáctiletého syna, který sklouzl do vody, ale utonula. O tři měsíce později přišli na stejném místě o život tři lidé při splouvání Moravy na školním výletě. Kvůli podobným tragédiím hasiči záchranu z jezů pečlivě trénují.

S příchodem jarního tání začala vodácká sezóna, olomoučtí hasiči proto před pár dny absolvovali jeden z nejnáročnějších kurzů, záchranu tonoucího, který se topí v jezu. K řece Úpě nedaleko Náchoda se vydalo 26 instruktorů, kteří nyní budou školit své kolegy na stanicích. 

Záchrana z jezu je jedna z nejnáročnějších disciplín, hasiči si musí zautomatizovat řadu postupů a dobře vědět všechno o jezech, jejich vlastnostech, tvarech, konstrukčních řešeních a o tom, jak se řeka chová při větších průtocích.

„Musejí se takzvaně naučit číst vodu. Není to jednoduchá disciplína, při rozdílných průtocích se řeka chová jinak, což pak ovlivňuje její chování v podjezí. Na správném vyhodnocení aktuálního stavu však mnohdy závisí životy, takže je potřeba tyto dovednosti procvičovat,“ popisuje zkušený instruktor a velitel družstva z olomoucké hasičské stanice Tomáš Otruba.

VIDEO: V Jeseníkách hořela chata Barborka. Šlo o cvičení záchranných složek

Tři desítky záchranářů nacvičovaly v Jeseníkách zásah při požáru na oblíbené chatě Barborka pod Pradědem. Hořet začalo v kuchyni, kouř se dostal do jídelny, na místě byli zranění. Hasiči, horská služba a zdravotníci nacvičovali součinnost a...

Pozor, aby se ze zachránce nestal zachraňovaný

Hasiči proto nacvičují záchranu pomocí záchranných prostředků, lanovky, popřípadě přímo z plavidla. "Vždy však musejí dbát na to, aby se ze zachránce nestal zachraňovaný. Proto se připravujeme i na sebezáchranu. Abychom byli schopni pomoci sami sobě v případě, kdy se cokoli zvrtne," vysvětluje.

Při podobných zásazích jsou hasiči pod obrovským časovým tlakem. Při záchraně v jezu je čas zásadní veličinou, každý z týmu musí přesně vědět, co, jak a kdy má dělat. 

"Jde o sekundy, je to nebezpečné, každá drobnost může záchranu ztížit, roli hraje i teplota vody, na závažná rozhodnutí máme jen minimum času. Zhruba po minutě, co stráví tonoucí v jezu bojem o život, je fyzicky tak vyčerpaný, že už většinou není dalšího výkonu schopen. Proto je zásadní prvotní laická pomoc," říká hasič.

Jak mohou pomoci lidé?

U většiny jezů jsou v současné době instalované záchranné kotvy, kruhy nebo jiné prostředky. Prvním krokem je však zavolat tísňovou linku. 

"Zároveň na sebe upozorněte tonoucího. Zavolejte na něj a hoďte mu záchrannou kotvu, použijte obě ruce, v jedné držte kotvu, ve druhé lano, aby se vám lépe odvíjelo. Jakmile se tonoucí chytí, ihned tahejte šikmo ke břehu. Dbejte samozřejmě na vlastní bezpečnost," nabádá Otruba.

Během dubna hodlají olomoučtí hasič trénovat záchranu tonoucího na jezu, kde v roce 2011 zahynuli čtyři lidé. Nejprve matka skočila pro svého jedenáctiletého syna, který sklouzl do vody a začal se v jezu topit, ale sama utonula. Tři měsíce poté přišli na stejném místě o život tři lidé při splouvání Moravy na školním výletě.

"Tyto případy si samozřejmě vybavujeme, a právě proto trénujeme tam, kde jsou riziková místa a kde víme, že se může něco stát," dodal velitel.

Hasiči nacvičovali záchranu osob ve výškách. Na Jesenicku využili šedesát metrů vysoký komín

V bývalé šamotárně ve Velké Kraši na Jesenicku a v lese u Horních Skorošic procvičovali v minulých dnech hasiči z Jeseníku a Šumperku záchranu zraněných osob z výšky a vyproštění parašutistů z korun stromů. Využili například komín vysoký šedesát...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, trénink, jez, tonoucí, Morava, Úpa, Olomouc, řeka Morava, kotva, Tomáš Otruba, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči trénovali záchranu tonoucího, který se topí v jezu. Jde o sekundy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.