Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Olomouckém kraji našlo práci už téměř tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Přes osm tisíc ukrajinských uprchlíků eviduje po registraci v asistenčních centrech Olomoucký kraj. Počty nových žadatelů o pobyt v regionu postupně klesají. Takřka tisícovka lidí, kteří uprchli ze své domoviny před válečným konfliktem, už nastoupila do zaměstnaní. Podle hejtmana Suchánka také klesá počet požadavků na zajištění ubytování.

„V Olomouckém kraji bylo k úterý v našich systémech registrováno bezmála 8600 uprchlíků z Ukrajiny. Musíme ale počítat s tím, že možná nějakých 1500 jich tady nadto je a ještě se neregistrovali," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN), podle kterého se denní počty nově registrovaných uprchlíků z Ukrajiny výrazně snížily. Na konci března bylo v kraji evidováno 7400 uprchlíků, v první polovině dubna jich přibylo už jen zhruba 1200.

Na začátku uprchlické vlny krajské asistenční centrum v Hanáckých kasárnách v centru Olomouce denně odbavilo až 500 uprchlíků, v závěru března jejich počet klesl na 150 a dál se snižuje. Zatímco dosud Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Olomouci poskytovalo veškeré své služby nepřetržitě, nyní je zajišťuje v době od 07:00 do 19:00. „O víkendech služby zkracujeme na dobu mezi 08:00 až 16:00," doplnil hejtman. V noci je provoz centra podle Suchánka omezen na zajištění noclehu a stravy pro uprchlíky, k dispozici mají tlumočníka.

Pro lepší šanci na práci. Ukrajinští uprchlíci se učí češtinu na olomoucké univerzitě

Třítýdenní rekvalifikační kurz češtiny absolvují na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci první ukrajinští uprchlíci. Výukové semináře pomohou válečným běžencům odstranit jazykovou bariéru, cílem je také zvýšit jejich šanci na získání...

Do konce března úředníci a hasiči v kraji zajistili ubytování pro zhruba 2000 lidí, kteří utekli před válkou na Ukrajině. Podle Suchánka se většina uprchlíků ubytovává v privátních zařízeních a kraj o tom nemá přehled. „Pořád ještě mírná většina uprchlíků žádné ubytování po nás nechce. Na začátku jich bylo 90 procent, pak se jejich podíl postupně snižoval," podotkl Suchánek.

V Olomouckém kraji podle analytika olomouckého úřadu práce Jaroslava Mikšaníka nastoupilo od začátku března do zaměstnání více než 900 ukrajinských uprchlíků. Nejčastěji našli pracovní uplatnění v logistice a skladování, pohostinství, úklidových službách a ve výrobě, zejména ve strojírenství a potravinářství.

Zaměstnavatelé v kraji lidem prchajícím před válkou na Ukrajině nabízejí přibližně 1200 volných pracovních míst. Zhruba třetina se týká nekvalifikovaných a pomocných profesí, jako jsou uklízečky, pomocní dělníci ve výrobě či pomocní skladníci. Nahlášeny jsou také desítky volných míst pro skladníky, montážní dělníky, potravinářské dělníky či vývojáře počítačových programů.

Vzdělání, očkování, věk. Výzkumníci z Univerzity Palackého analyzovali reakce na zprávy o covidu a Ukrajině

S dotazníky od tisícovky respondentů vypracoval výzkumný tým z olomoucké Univerzity Palackého a agentury STEM/MARK analýzu postojů veřejnosti k aktuálnímu zpravodajství. Výzkum se týkal zejména informování o covidové pandemii a válce na Ukrajině. V...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, uprchlíci, azyl, pomoc, podpora, ubytování, KACPU, práce, Olomouc, Olomoucký kraj, uprchlík, Josef Suchánek, ruská invaze na Ukrajinu, dělník, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji našlo práci už téměř tisíc uprchlíků z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.