Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

FOTOGALERIE: Jarní Flora láká davy od prvního dne. Na působivé bonsaje, koloběh života i zahradnické trhy

Velkému zájmu návštěvníků se těšil hned od úvodních hodin další ročník květinové výstavy Flora Olomouc, který se na výstaviště vrátil po dvou letech covidových omezení. Program se rozprostřel do několika pavilonů i do jejich okolí, akce potrvá až do neděle.

Od čtvrtečního otevření vstupů se začaly zaplňovat olomoucké Smetanovy Sady, které jsou dějištěm jarní etapy Flory s podtitulem Květy a světy. Podle hlavního floristy Tamáse Vígha bylo do expozici nainstalováno na deset tisíc stonků rostlin a své zastoupení zde má až 250 rostlinných druhů.

Jednou z nových květin, kterou si mohli návštěvníci po slavnostním křtu prohlédnout, byla také nově vyšlechtěná odrůda narcisu. Ta dostala pojmenování Eufémie Olomoucká, podle moravské kněžny z 12. století.

Hlavní expozice v pavilonu A se letos nese v duchu koloběhu života, který představuje pět zastavení u jednotlivých instalací. Působivý zážitek nabízí také pavilon E, ve kterém návštěvníci z České republiky i zahraničí obdivovali od čtvrtečního dopoledne unikátní bonsaje staré sto až šest set let. Budova s označením H pak prezentuje práci soukromých zemědělců.

Jarní Flora Olomouc chystá unikátní expozici. Letní etapa výstavy letos neproběhne

Již za týden znovu pohltí olomoucké Smetanovy sady a pavilony Výstaviště Flora Olomouc tradiční několikadenní květinová a zahradnická výstava. Organizátoři z městské společnosti doufají v návrat k úspěšným předcovidovým návštěvnickým statistikám....

Celý areál lemují stánky prodejců nejen zemědělského zboží. Hlavní nápor očekávají organizátoři tradičně na víkendové dny. To se projeví také v dopravě v blízkosti centra města i v dalších oblastech. „V okolí výstaviště a přilehlých ulic bude opět zaznamenán zvýšený počet projíždějících vozidel. V rámci zachování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu je nutné, aby řidiči respektovali dopravní značení, pokyny strážníků a pořadatelů,“ konstatuje mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Pro návštěvníky je připravena odstavná plocha P6 ve venkovní části areálu obchodní Galerie Šantovka. Dále bude k dispozici parkoviště u starého autobusového nádraží v blízkosti výstaviště Flora. „Pro autobusy bude vyhrazeno parkoviště na ulici Holická za bývalým sídlem Dopravního inspektorátu Policie ČR. Vzhledem k omezenému počtu parkovacích míst doporučujeme odstavení vozidel v okrajových částech města a využití městské hromadné dopravy při přepravě na výstaviště,“ doplnil mluvčí městské policie.

Na festivalu tvarůžků v Olomouci bude speciality připravovat Roman Paulus

Několik desítek prodejců gastronomických specialit, regionálních produktů a řemeslných výrobků se zúčastní Tvarůžkového festivalu v Olomouci, kterým o víkendu ožije historické centrum města. Návštěvníci si budou moci koupit také textil a suvenýry...

S vyšší vytížeností spojů počítá také olomoucký dopravní podnik. V centru města se navíc o víkendu koná oblíbený Tvarůžkový festival. „Z důvodu konání dvou velkých kulturních akcí dojde v termínu od 21. 4. do 24. 4. 2022 k posílení některých spojů městské hromadné dopravy v Olomouci,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová.

Na čtvrteční a páteční ráno tak naplánoval DPMO posilový spoj okolo 8 a 9 hodiny z hlavního nádraží přes Výstaviště Flora na Novou ulici. Všechny vozy jedoucí od nádraží k výstavišti, budou označeny cedulí „Výstaviště“ za čelním sklem vozu.

„V sobotu 23. 4. a v neděli 24. 4. 2022 budou na linku č. X4 nasazeny spřažené soupravy, které budou ponechány do ukončení provozu,“ dodala pak k navýšení víkendové kapacity tramvají mluvčí Sýkorová.

Preventivní rady Městské policie Olomouc
- věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo tlačí, snažte se okamžitě vzdálit
- tašky nebo batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte
- nosíte-li peníze, platební kartu apod. mimo zavazadlo, ukládejte je do vnitřních kapes ošacení, nikoli do zadních kapes kalhot
- nenechávejte ve vozidle viditelně odložené osobní věci a cennosti (bundy, batohy, kabelky, elektroniku)
- před odchodem od vozidla, zkontrolujte, zda jste ho uzamkli

Zdroj: Městská policie Olomouc
Plavby po Moravě čeká v Olomouci osmá sezona. Olodvorek chystá akce pro ukrajinskou komunitu

Zpět na vodu a vzhůru do přírody za Olomoucí. Už osmou sezonu mají před sebou turistické plavby na řece Moravě. K lodím přibyla také možnost objevovat město na Ološlapech nebo si užít kulturní program na Olodvorku. Ten bude i pro letošní léto k...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, Flora Olomouc, příroda, rostliny, květiny, trhy, bonsaje, Olomouc, kongresové centrum, pavilon, obecní policie, Dopravní podnik města Olomouce, Policie České republiky, Šantovka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Jarní Flora láká davy od prvního dne. Na působivé bonsaje, koloběh života i zahradnické trhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.