Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Největší české varhany se po opravě v dílně ve Slovinsku vrací do Olomouce

První část vzácných Englerových varhan se z restaurátorské dílny ve Slovinsku vrátila do olomouckého kostela svatého Mořice. Kompletní oprava největšího nástroje svého druhu v České republice vyjde takřka na 40 milionů korun. Hrubé práce na sestavování barokních varhan by mohl skončit ještě do prázdnin letošního roku.

Tento týden přijel do Olomouce první z předpokládaných pěti kamionů z restaurátorské dílny firmy Škrabl ve Slovinsku. Přivezl první část slavného hudebního nástroje. Slovinští restaurátoři nyní zůstávají v Olomouci a začnou s opětovným sestavováním varhan. Pode organologa Jana Gottwalda by mohly hrubé práce na sestavení nástroje skončit do prázdnin.

Vzácné Englerovy varhany nutně potřebovaly rekonstrukci, opravu však o rok a půl zbrzdila složitá administrativa a rovněž covidová situace. Renomovaná restaurátorská dílna ve Slovinsku je jednou z největších firem zaměřujících se na obnovy varhan.

"Pro nás je to mimořádně významná zakázka, jedna z našich největších. Englerovy varhany mají mezi varhanáři v celé Evropě velmi dobrý zvuk a jsou velkou vizitkou Olomouce," ocenil Anton Škrabl, šéf slovinské varhanářské firmy, který byl v Olomouci letos v lednu osobně přítomen nakládání první části rozebraných varhan do kamionů.

Samotná kompletace představuje podle něho poměrně složitou operaci, protože nástroj se kromě hracího ústroji a mnoha dalších částí skládá z více než osmi tisíc píšťal.

Opravy restaurátoři stihli v mírném předstihu, Olomoučané by unikátní nástroj mohli opět slyšet ke konci letošního roku.

Největší české varhany míří z Olomouce do Slovinska. Dostanou několikaměsíční péči

Až tři kamiony budou potřeba pro transport cenných Englerových varhan z olomouckého kostela svatého Mořice do restaurátorské dílny ve Slovinsku. Komplexní oprava největšího nástroje tohoto druhu v České republice vyjde takřka na 40 milionů korun....

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Město Olomouc

Štítky Englerovy varhany, oprava, dílna, Slovinsko, kostel svatého Mořice, Olomouc, varhany, Česko, Mořice, Anton Škrabl, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší české varhany se po opravě v dílně ve Slovinsku vrací do Olomouce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.