Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Olomoucká zoo má nejpočetnější stádo klokanů rudých v republice. Jejich výběh je průchozí

Klokany chová olomoucká zoo od roku 1997, v domovské Austrálii jich žije až dvanáct milionů. Olomoucká zoologická zahrada se může pochlubit tím, že její stádo klokanů rudých patří k nejpočetnějším v republice. Výběhem těchto zvířat mohou návštěvníci na Svatém Kopečku přímo procházet.

Klokaní samice nemají šestinedělí, takže se v průběhu roku mohou pářit i velmi brzy po porodu. V poslední době se proto v olomoucké zoo objevil nebývalý počet malých klokanů.

"Můžeme s klidnou duší konstatovat, že naše skupina klokanů rudých je tou nejpočetnější v republice. Výběh těchto zvířat je pro návštěvníky průchozí, což může atraktivitu zvířat jistě znásobit," láká na klokany zooložka Libuše Veselá.

Klokany rudé chová zoo od roku 1997. Český název nezískali jen díky narezavělé barvě srsti, ale zejména od rudého barviva vylučovaného žlázou na hrudi ve chvílích, když jsou vzrušení.

Samice bývají z bezpečnostních důvodů zbarvené do šeda, mládě po narozené bývá veliké okolo dvou centimetrů a musí se vlastní silou vyšplhat do vaku na břiše. Ten slouží jako inkubátor. Mládě se přisaje k bradavce a roste. 

"Samice se ihned po porodu páří. V děloze tedy vznikne další embryo, které má pozastavený vývoj do doby, než první mládě asi po osmi měsících opustí vak. Pak zárodek ve svém vývoji pokračuje, a po porodu se přesouvá do vaku. Samice tak může mít současně až tři mláďata, jedno skáče okolo ní, druhé je ve vaku a třetí v embryonálním stádiu v děloze," popisuje mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Temný pavilon olomoucké zoo hlásí nová mláďata kaloňů. Expozici čeká i další vylepšení

Hned několik mláďat kaloňů zlatých poznává prostředí zrekonstruovaného pavilonu netopýrů v zoo na Svatém Kopečku. Návštěvníci mohou zatím vidět trojici nových přírůstků okřídlené populace, chovu kaloňů se olomoucká zahrada věnuje od roku 1999....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, klokan rudý, stádo, mláďata, Svatý Kopeček, Olomouc, porod, Austrálie, Libuše Veselá, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo má nejpočetnější stádo klokanů rudých v republice. Jejich výběh je průchozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.