Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Temný pavilon olomoucké zoo hlásí nová mláďata kaloňů. Expozici čeká i další vylepšení

Hned několik mláďat kaloňů zlatých poznává prostředí zrekonstruovaného pavilonu netopýrů v zoo na Svatém Kopečku. Návštěvníci mohou zatím vidět trojici nových přírůstků okřídlené populace, chovu kaloňů se olomoucká zahrada věnuje od roku 1999. Expozici brzy obohatí také instalace noční oblohy.

V zatemněném pavilonu olomoucké zoo mohou lidé pozorovat kaloně z ostrova Rodriguez, který leží východně od Madagaskaru. Právě tento druh označovaný i jako zlatý přivedl na svět nové přírůstky. „V těchto dnech se tři mláďata, která se narodila v průběhu února a března, začínají osamostatňovat, přibyla na váze a jsou konečně k vidění,“ zve do pavilonu zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kaloně zlaté od roku 1999. Narodilo se v ní prozatím celkem 184 jedinců. „V pavilonu panuje obrácený světelný režim, což znamená, že se v něm přes den simuluje noc. Je to z toho důvodu, aby návštěvníci měli možnost spatřit kaloně aktivní. Večer se v pavilonu rozsvítí a kaloni se uchýlí k odpočinku,“ vysvětluje mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Olomoucká zoo zprovozní poslední dvě části safari. Návštěvníci zavítají do Austrálie a Arktidy

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku plánuje v létě otevřít poslední dvě etapy safari. Nové části budou zaměřené na Austrálii a Arktidu. V současnosti jsou již v provozu první tři části safari, které zoo postavila v předchozích letech.

Kaloň rodriguezský byl v 70. letech 20. století ve volné přírodě téměř vyhuben, a to i v důsledku tajfunu. Díky intenzivní ochraně se ale podařilo kaloně rozmnožit a nyní jejich populace čítá až dvacet tisíc jedinců. Všichni kaloni v zoologických zahradách jsou majetkem ostrovní Mauricijské republiky a chovatelům jsou pouze zapůjčeni.

Samice kaloně obvykle rodí jedno mládě, o které se stará dva až tři měsíce. V zoo se dožívají okolo 20 let, nejstarší kaloň dosáhl věku 31 let a pět měsíců.

Kaloni se sdružují do menších kolonií, které společně během dne odpočívají v korunách stromů. Většinovou část dne tedy tráví odpočinkem na stromech, večer se vydávají hledat potravu, kterou tvoří sladké ovoce, nektar z tropických květin nebo i listí některých stromů a keřů.

V olomoucké zoo se ukázala tři mláďata sika vietnamského. Ve volné přírodě už nežije

V olomoucké zoo jsou nyní k vidění tři mláďata vzácného jelena sika vietnamského, která se narodila minulý týden. Tento poddruh jelena je ve volné přírodě pravděpodobně již vyhubený, v olomoucké zoo se doposud narodilo 23 mláďat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, kaloň zlatý, Olomouc, pavilon, Svatý Kopeček, Zoologická zahrada Olomouc, zahrada, Mauricius, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temný pavilon olomoucké zoo hlásí nová mláďata kaloňů. Expozici čeká i další vylepšení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.