Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Na Floru Olomouc přišlo přes 46 tisíc lidí. Je to asi o třetinu méně než před dvěma roky

Více než 46 tisíc lidí zavítalo na letošní jarní etapu mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc, která skončila v neděli. Je to zhruba o 19 tisíc návštěvníků méně, než před dvěma lety, kdy se jarní etapa naposledy uskutečnila. V následujících dvou letech ji překazila epidemie koronaviru.

Konání Flory se projevilo během uplynulých čtyř dnů i na zaplněných ulicích a parkovištích Olomouce. "Údaj o počtu návštěvníků není ještě konečný, čekáme na celkové vyhodnocení prodeje on-line vstupenek. V každém případě je možné říci, že návštěvnost ovlivnilo nedělní deštivé počasí," uvedl mluvčí výstaviště Michal Poláček.

Hlavní expozice v pavilonu A připomněla návštěvníkům život rostliny od zrodu semene přes kvetení až po zánik. Expozici zdobila fontána, do které se v pravidelných intervalech nořil kruh s rostlinami. K vidění byly i méně známé exotické rostliny a vzácné orchideje. 

Pod hlavní expozicí letošní výstavy Flora Olomouc byly podepsány krajinářská architektka a designérka Barbora Trundová a Jana Trundová. Do pavilonu A vložily podle svých slov vzdušnou a minimalistickou architekturu. "Naším cílem bylo vytvořit působivý nový svět, v němž květiny a jednotlivá floristická aranžmá co nejvíce vyniknou," popsaly autorky pro Výstaviště Flora Olomouc.

K vidění byla bonsaj stará šest set let

V pavilonu A kromě hlavní expozice byla připravena také prezentace Českého zahrádkářského svazu pojmenovaná Z minulosti do budoucnosti. Pavilon E byl zase zasvěcen kolekci bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje od 100 do 600 let. Velká část pocházela z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch, jehož sbírka co do počtu i stáří jednotlivých bonsají nemá v Evropě obdobu.

Akce se účastnilo více než 250 vystavovatelů a prodejců, zahradnické trhy zabraly venkovní část výstaviště a pavilon G. K dostání byly kromě široké nabídky rostlin také zahrádkářské potřeby, nářadí pro kutily či vybavení pro včelaře.

Jarní etapa výstavy květin Flora se naposledy konala v dubnu roku 2019, tehdy ji navštívilo více než 65 tisíc lidí.

Jarní Flora v Olomouci představí přes šest set let starou bonsaj z tisu

Více než šest set let starou bonsaj z tisu budou moci vidět návštěvníci jarní výstavy květin Flora Olomouc. Bonsaje zde budou mít vlastní expozici. Valná část z nich bude z Japonska, do České republiky je dopravil sběratel Josef Valuch. V...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky výstava, návštěvnost, pokles, Flora, Olomouc, Flora Olomouc, květiny, pandemie covidu-19, rostliny, pavilon, bonsaj, Český zahrádkářský svaz, kongresové centrum, Japonsko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Floru Olomouc přišlo přes 46 tisíc lidí. Je to asi o třetinu méně než před dvěma roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.