Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Opuštěnému zámku ve Ptení svitla naděje, že se dočká oprav. Ve hře jsou vážní zájemci

Opuštěnému zámku ve Ptení na Prostějovsku konečně svitla naděje, že se dočká nového majitele a oprav. Památka je už dlouhé roky nevyužitá, zatím není zchátralá, ale její stav se zhoršuje. Podle několika zdrojů jsou nyní ve hře čtyři vážní zájemci o koupi. Odhadní cena je 3,2 milionu korun.

Město Prostějov, které zámek ve Ptení vlastní, si už nechalo aktualizovat znalecký posudek a připravuje vyhlášení záměru na prodej. "Ten bychom chtěli schválit na nejbližším jednání rady města. Určitě chceme, aby byl záměr zveřejněný alespoň dva měsíce, a prodej se když tak stihl na zastupitelstvu v září," doufá náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Odhadní cena je 3,2 milionu korun, ve hře jsou podle Pospíšila čtyři zájemci. "Už druhým rokem komunikuji s čechofrancouzskou, která bydlí s manželem v Paříži. Chtěli by se sem přestěhovat a zámek postupně rekonstruovat. Pak jsou tam zájemci, kteří už něco podobného rekonstruovali," dodal náměstek.

Návrhy, jak opuštěný zámek využít, jsou podle něho podobné. Jde například o školící centrum, ubytování nebo menší restauraci.

Dva zámky v Olomouckém kraji čeká úprava podkroví. Kvůli trusu netopýrů

Stovky netopýrů žijí na půdách zámků v Čechách pod Kosířem a v Rudě nad Moravou. Pro správu historických budov je komplikací trus chráněných živočichů, situací má vylepšit instalace speciálních podlážek.

Zámek si zaslouží nové majitele

Prodej zámku podporuje i opozice v prostějovském zastupitelstvu, která se v minulosti snažila prosadit myšlenku, aby město zámek neprodávalo, snažilo se pro něho najít využití samo a na opravy sehnalo dotace.

"Mám informaci, že tentokrát jsou tam vážní zájemci. Pokud není politická vůle zámek opravovat, tak je dobré ho prodat, protože objekt si zaslouží, aby se s ním něco dělo," řekla například opoziční zastupitelka Zuzana Bartošová (KDU-ČSL).

Podle ní by celá transakce měla proběhnout co nejdříve. Na podzim jsou volby, a než se nové zastupitelstvo k prodeji zámku dostane, může uběhnout i několik měsíců.

Ptenský zámeček je na prodej už několik let. Tvoří dominantu obce, jeho historie sahá na počátek 17. století, kdy rozlehlý pozdně renesanční patrový objekt s okrouhlými věžemi v nárožích postavil Hynek Šarovec. Objekt pak měnil majitele, v roce 1938 zde vzniklo šest bytových jednotek, bylo zde kino a ještě na začátku 90. let na zámku bydleli lidé. Prostějov poté vyměnil střechu a zámek zakonzervoval.

Obec Ptení si zámek koupit nechce, protože by na nákladné opravy neměla peníze.

Bývalý zámek Třemešek je po kompletní rekonstrukci za 70 milionů korun

Tři roky trvala a zhruba 70 milionů korun stála rozsáhlá rekonstrukce bývalého zámku Třemešek v Dolních Studénkách na Šumpersku. Objekt podle starosty obce Radima Sršně doslova vstal po kompletní opravě z popela, v červenci 2018 jej totiž poničil...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prazdnedomy.cz

Štítky zámek, Ptení, podej, zájemci, záměr, posudek, Prostějov, oprava, okres Prostějov, Jiří Pospíšil, Zuzana Pinterová, Paříž, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opuštěnému zámku ve Ptení svitla naděje, že se dočká oprav. Ve hře jsou vážní zájemci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.