Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Olomoučtí strážníci častěji řeší injekční stříkačky v ulicích. Nálezy zadávají i do online mapy

Už přes dvě stě kusů injekčních stříkaček uklidili od začátku roku strážníci městské policie v olomouckých ulicích. V uplynulých letech jich zajistili ročně okolo tří stovek, poslední dobou se však množí případy, kdy občané či policisté najdou na jednom místě větší množství infekčního materiálu.

Olomoučtí strážníci řeší odhozené stříkačky na veřejném prostředí takřka každý den. „Od začátku letošního roku jsme nalezli, jak na základě přijatých oznámení od občanů nebo při samotném výkonu služby, celkem 204 kusů tohoto infekčního materiálu. Oproti stejnému období loňského roku evidujeme letos nárůst. Řešených případů je o dvacet více, narostlo i množství nalezených stříkaček, a to 112 kusů,“ specifikoval mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Poslední dobou se podle Čunderleho totiž stává, že strážníci po přijetí oznámení naleznou v lokalitě větší množství riskantního materiálu, který mohly na místě zanechat osoby závislé na drogách. „Nezvýší se tak počet případů, ale roste množství zajištěného materiálu. Dřív byl jeden případ, jedna stříkačka. Ale došlo i k tomu, že strážníci na místě našli i patnáct stříkaček,“ podotkl mluvčí olomoucké městské policie.

Pokousaný prst a vyrvané vlasy. Žena v tramvaji běsnila kvůli zavření okénka

Až k fyzickému napadení a ošetření v nemocnici se vyhrotil ranní spor v městské hromadné dopravě v Olomouci. Dvě cestující se neshodly na tom, zda je potřeba v tramvaji větrat otevřeným okénkem. Situaci na místě řešili strážníci městské policie.

Podle statistik se v Olomouci v posledních letech drží situace ve stabilních hodnotách okolo tří stovek zajištěných stříkaček při stejném počtu případů. Tento poměr se ale částečně proměnil. „Během letošního roku došlo k několika případům, které pokud by se opakovaly po celý rok, tak by mohlo být konečné číslo za roční období výrazně vyšší,“ připustil mluvčí Čunderle.

Městská policie zadává od roku 2015 místa nálezů infekčního materiálu do online mapy, která je dostupná i občanům. „Je to spíše databáze pro městskou policii, ale je to veřejnosti dostupné, lidé se mohou podívat. Je tam zřejmé, kde bylo více nálezů a mohou si porovnat, jak se situace vyvíjí za posledních několik let,“ podotkl Petr Čunderle.

Konopí na balkóně a varna v lese. Kriminalisté z Jeseníku obvinili muže z výroby drog

Nikoliv v úkrytu domova či jiné budovy, ale v lesích v okolí Jeseníku vařil pervitin čtyřicetiletý muž z Jesenicka. Vybavení pro výrobu drog u něj policisté přesto našli při domovní prohlídce a při výslechu se jim delikvent přiznal k přípravě...

Z překrytí jednotlivých ročních záznamů je patrné, že místa nálezů se opakují a strážníci už tak mají povědomí o tom, které oblasti je vhodné kvůli zdravotně nebezpečnému materiálu intenzivněji kontrolovat. „Hodně lidí si myslí, že stříkačky jsou na dětských hřištích nebo v parcích. Ale to je takový mýtus z dřívějších dob. Ze sta oznámení ale se parkových oblastí podle našich evidencí týkají tři až čtyři. V tomto bychom chtěli veřejnost uklidnit,“ říká zástupce městské policie a dodává: „Spíše jsou problémové větší sídliště nebo okolí hlavního vlakového nádraží – třída Kosmonautů nebo ulice Jeremenkova.“

Podle zkušeností strážníků bývají stříkačky například v blízkosti obvodových zdí panelových domů, například ve křoví. Často si tohoto materiálu všimnou lidé při venčení psů.

Základní poučkou při této situaci je v žádném případě se těchto předmětů nedotýkat a zavolat na linku 156. „Úplně ideální pak je, když lidé počkají až do příjezdu strážníků, aby jim přesněji označili místo nálezu. Často se stává, že zavolají a odejdou. Pak může dojít k tomu, že stříkačku v porostu skutečně velmi dlouho hledáme,“ doplnil mluvčí MP Olomouc Čunderle. Strážníci vybavení speciálními rukavicemi a dlouhou pinzetou následně potenciálně infekční materiál bezpečně uloží do sběrné nádoby a odvezou k odborné likvidaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Olomouc

Štítky Krimi, drogy, injekční stříkačky, nález, Městská policie Olomouc, Olomouc, materiál, obecní policie, injekční stříkačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí strážníci častěji řeší injekční stříkačky v ulicích. Nálezy zadávají i do online mapy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.