Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Litovel opět zažívá nápor zápachu z cukrovaru. Je to šílené, bědují místní a vyhlíží dokončení čističky

Silný zápach znovu zasáhl Litovel na Olomoucku, a místní tak netrpělivě očekávají dokončení čistírny odpadních vod tamní cukrovarny. Zapáchající látky se z odpadních nádrží šíří do okolí v závislosti na počasí již řadu let, v posledních týdnech si občané stěžují na výrazně zvýšenou intenzitu nepříjemného odéru.

Loni v srpnu slavnostně zahájila Litovelská cukrovarna budování čističky, od které si lidé slibují konec rán, večerů či celých dnů, během kterých je problém vyvětrat nebo pobývat v okolí domu. Čistírna by částečně měla fungovat už v září letošního roku, při řepné kampani by do kališť už směřovala voda po úpravě. Kompletní dokončení technologie je v plánu na rok 2024.

Aktuální situace týkající se odéru ve městě je podle obyvatel Litovle žalostná. „Je to nyní naprosto děsivé. Od dětství si nepamatuju, že by byl zápach až tak intenzivní. Na takový zápach snad existují i nějaké hygienické limity, to už není normální,“ zamýšlí se Luděk Smékal, který bydlí s rodinou zhruba dvě stě metrů od cukrovarských odpadních nádrží.

Litovel rozbíhá další etapu revitalizace sídliště. Vylepší parkování i staré chodníky

Vykácením části dřevin začíná pětiměsíční revitalizace litovelského sídliště na ulici Novosady. Investice za zhruba dvacet milionů korun přinese nové chodníky, úpravu komunikací i parkovacích stání. Hlavní práce by pak měly začít v květnu.

Podobně vidí situaci i Radim Stratil žijící v lokalitě vzdálenější tradiční výrobně cukru. „Letošní intenzita je opravdu velká. Zápach se šíří po celé Litovli a v podstatě pořád. V minulých letech se projevoval spíše v ranních nebo večerních hodinách,“ konstatuje poznatek z centra Litovle Stratil. Situaci probírá i s rodiči, kteří bydlí nedaleko odkalovacích nádrží. „Jakmile nastane jaro a oteplení, tak to začnou lidé cítit. Čím je větší horko, tím je pak výraznější zápach,“ přiblížil. Dalším faktorem pak může být i změna tlaku vzduchu.

Zhoršení odéru v ulicích Litovle potvrzuje i starosta města. „Bohužel po dvou letech, kdy pršelo a stav byl v pořádku, je situace se zápachem špatná. Koncem dubna jsem kontaktoval vedení cukrovaru. Informovali mě, že bohužel nepřeje počasí, a i když je aktivovaný takzvaný protizápach, že si příroda jede podle svého. Občanům se omlouvají za způsobené problémy,“ uvedl starosta Viktor Kohout (SNK).

I když čistírna zřejmě nezlikviduje původ nepříjemného odéru se stoprocentní účinností, mělo by zařízení za zhruba 70 milionů korun přinést pro město citelnou úlevu. „Jednáme s cukrovarem na toto téma už více než tři roky a jsem rád, že buduje čističku a zápach by se měl do budoucna radikálně zmírnit. Vím, že je to asi všem nepříjemné, ale snad to bude lepší,“ podotkl starosta Kohout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky Město, zápach, smrad, cukrovar, čistička, Litovel, Olomoucký kraj, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel opět zažívá nápor zápachu z cukrovaru. Je to šílené, bědují místní a vyhlíží dokončení čističky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.