Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Adrenalinová lanovka z Helfštýna do Lipníku? Fantasmagorický nápad, odmítá projekt správa hradu

Kontroverzní projekt více než kilometrové lanové dráhy u hradu Helfštýna rozvířil debatu o vhodnosti umístění turistické atrakce u jedné z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji. S myšlenkou přišel soukromý investor, instituce i občané obce Týn nad Bečvou v podhradí středověké zříceniny s návrhem nesouhlasí.

Informaci o projektu takzvané zipline, o jehož vybudování uvažuje podnikatel Pavel Váhala, přinesl server iDnes.cz. Od hradu Helfštýna by vedla 1,2 kilometrů dlouhá lanová dráha až k výrazně níže položenému Lipníku nad Bečvou. Dojezdová stanice by se nacházela v areálu nově zbudovaného tématického středověkého městečka, které je také součástí projednávané změny územního plánu Lipníku nad Bečvou.

Zatímco myšlenka rekreační oblasti na okraji osmitisícového města se obešla bez výhrad, projekt lanové dráhy vzbudil vlnu nevole. Místním v Týně nad Bečvou vadí myšlenka lidí projíždějících v postroji nad jejich domy a zahradami. Instituce pak odmítají narušení rázu hradu jako hodnotné kulturní památky.

FOTOGALERIE: Přes stovku veteránů se ve spanilé jízdě vydalo z Přerova na Helfštýn

Více než stovka veteránů dnes otevřela letošní sezonu spanilou jízdou z Přerova na hrad Helfštýn. Stroje byly limitovány rokem výroby nejpozději 1970, nechyběly ani předválečné skvosty. Velkou pozornost poutal například Bentley Special z roku...

„Považuji to za fantasmagorický nápad, který je vypočítavý v tom, že si vybral zaběhnutou značku – kulturní památku s návštěvností okolo sto tisíc lidí ročně. Na tom by se chtěl investor zřejmě nějakým způsobem přiživit. Nejde o rozvoj cestovního ruchu, ten je podle mě na Helfštýně rozvinutý na svých mezích. Prezentovat se chceme kulturním obsahem jako festivaly kovářů, řemesel, umělecké výstavy nebo dílničky,“ tvrdí Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského v Přerově, který má od Olomouckého kraje hrad Helfštýn ve správě.

S myšlenkou na zipline nesouhlasí ani krajský radní pro kulturu Jan Žůrek. „Osobně si myslím, že taková věc k hradu nepatří. Mohlo by to vést k disneylandizaci prostoru. Hrad tímto způsobem nepotřebuje zatraktivňovat. Helfštýn láme rekordy co se týče návštěvnosti. Je to asi chytrý byznysový nápad, ale nevnímám to jako něco, co by hradu prospělo,“ uvažuje radní Žůrek.

Ten se ve středu zúčastnil společně s ředitelem Muzea Komenského a kastelánem Helfštýna veřejného projednávání změny územního plánu v Lipníku nad Bečvou. Řadu nesouhlasných argumentů k projektu vyslechl za vedení města také místostarosta Ondřej Vlček. „V tomto bodu je zaprvé zahrnuto vybudování zábavního městečka s řadou prvků či gastrozónou. S tím zastupitelé nemají problém,“ řekl místostarosta.

Z pěti tisíc amurů zbyly dva kusy. Rybáře na Přerovsku trápí vydří predátoři

Tisíce zmizelých malých línů a amurů, taková je bilance výlovu chovných vod v Předmostí na Přerovsku. Místní rybáři řeší trable s vydrou říční. Obrana proti chráněnému vodnímu predátorovi je složitá a nákladná. Podle ochranářů k přemnožení vydry...

Druhou částí je pak malá část dopravního koridoru, který zasahuje do katastru Lipníku. „Ten se ale týká primárně obce Týn nad Bečvou, který má možnost tuto variantu odmítnout. A dále je to pak i otázka ochranného pásma hradu. Musel by se k tomu vyjadřovat Národní památkový ústav a kvůli vedení vysokého napětí také energetici,“ upřesnil Ondřej Vlček.

I když z celkové délky lanové dráhy zasáhne do území Lipníku jen malý zlomek, je podle Vlčka výsledek veřejného projednání takový, že již před hlasováním na červnovém jednání zastupitelstva bude dopravní koridor z návrhu vyškrnut. Projekt adrenalinové dráhy u Helfštýna tak zřejmě skončí už ve svém zárodku. „Po připomínkách z Týna nad Bečvou či od dalších institucí jsme se dohodli, že lanovou dráhu ze změny územního plánu vypustíme. Tomu požadavku rozumím. Schválí se pouze možnost zábavního centra,“ nabídl uklidnění pro odpůrce lanové dráhy Ondřej Vlček.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com, dnesnivylet.cz

Štítky Turistika, stavba, hrad, Helfštýn, rekonstrukce, výlet, ocenění, projekt, Zipline, lanovka, Týn nad Bečvou, Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj, lanová dráha, Ondřej Vlček, Jan Žůrek, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

vladimír blažek

Konečně také jednou dobrá zpráva...

Pátek, 13. května 2022, 10:46Odpovědět

Adrenalinová lanovka z Helfštýna do Lipníku? Fantasmagorický nápad, odmítá projekt správa hradu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.