Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Z pěti tisíc amurů zbyly dva kusy. Rybáře na Přerovsku trápí vydří predátoři

Tisíce zmizelých malých línů a amurů, taková je bilance výlovu chovných vod v Předmostí na Přerovsku. Místní rybáři řeší trable s vydrou říční. Obrana proti chráněnému vodnímu predátorovi je složitá a nákladná. Podle ochranářů k přemnožení vydry ale v posledních letech nedošlo.

Jen dva kusy amura vytáhli rybáři z chovných rybníčků v přerovské části Předmostí při březnových výlovech. Zakomorováno jich tam přitom bylo přes zimu přes pět tisíc. „Dále zde bylo původně také patnáct set línů. Vylovili jsme sto pět kusů. Žádný úhyn ryb jsme v této lokalitě v celé loňské sezoně neevidovali,“ doplnil hospodář Petr Kopřiva z místní organizace Přerov Českého rybářského svazu.

Ztrátu na jednoletých a dvouletých rybách v hodnotě takřka sto tisíc korun přičítají rybáři vydrám. „V průběhu zimy tam byla viditelná vydří aktivita. Stopy, díry v ledu, šupiny, krev,“ popisuje Petr Kopřiva a dodává: „V posledních dvou třech letech se nám začíná vydra extrémně objevovat na všech typech lokalit. I na místech, kam dříve kvůli své plachosti nikdy nešla. A teď nedávno jsme našli vytažené a potrhané ryby i na laguně nedaleko centra Přerova,“ přidal poznatky místní organizace Kopřiva.

Podle Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) přitom o přemnožení vyder v České republice nejsou záznamy. „V současnosti již početnost vydry v ČR celkově stagnuje. Dynamika vývoje populace se liší v jednotlivých oblastech. Nárůst areálu byl zaznamenán zejména ve středním Polabí, na jižní Moravě a v Podkrušnohoří, v oblastech, které ještě v roce 2016 nebyly zcela obsazeny,“ informuje mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Ekosystém na Poděbradech je narušený, varují ochranáři. Mění se pravidla pro rybáře

Kvůli obavám z možného zhoršení stavu vody v jezerech Chomoutov a Poděbrady u Olomouce přistoupila Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky k novým opatřením, podle kterých nesmí rybáři vracet do vody ulovené amury a další velké nedravé...

Početnost vyder se na našem území odhaduje na 4800 kusů. Ministerstvo financí prostřednictvím krajských úřadů za minulý rok kompenzovalo škody způsobené vydrou říční v hodnotě 23 milionů korun. Do letošních statistik se promítne i újma na rybách z Přerovska. „Škody na rybí obsádce začínají být enormní. Na rybářských revírech nejde ani žádat o nějaké odškodnění. Rybníčky v Předmostí jsou registrovaná rybochovná zařízení, takže tam stát tuto škodu kompenzuje. Ale z našich zkušeností nám to nikdy nepokrylo víc než padesát procent ztrát,“ podotkl hospodář Kopřiva.

Řadu škod podle něj způsobuje i hravá povaha vyder. „Loví i kvůli zábavě, vytáhne kapra z vody, dvakrát mu kousne do břicha, nechá ho tam ležet a jde si pro dalšího. Ryby jsou navíc ve stresu, když kolem nich v zimě proplouvá vydra a loví. Ryby ztrácejí tukové zásoby a jsou náchylnější i k nemocem,“ upozorňuje Petr Kopřiva.

Ze zkušeností rybářů pak pramení i opatření, které chtějí letos v Předmostí vybudovat a sice elektrický ohradník. Jiné varianty jako plašení hlukem, světlem či pachy podle Kopřivy brzy ztrácejí na efektu. Kvůli terénu provrtanému bobřími norami navíc nebude u jednoho z rybníků možné oplocení nainstalovat, protože by si vydry našly cestu pod ohradníkem.

DNA analýza vlka sraženého u Olšan: po lovu v Bavorsku putoval stovky kilometrů na Hanou

V polovině ledna nalezli lidé tělo psovité šelmy nedaleko dálnice v katastru obce Olšany u Prostějova. Genetická analýza potvrdila prvotní odhady, že se jedná o uhynulého vlka. Rozbory přinesly i řadu dalších poznatků o cestě zvířete, které...

„U vydry vnímám paralelu se situací s kormoránem. U něj se taky extrémně trvalo na ochraně. Za pár let se to posunulo k tomu, že se dnes za jednoho zastřeleného kormorána vyplácí pět set korun. Doufám, že za pár let se bude moct vydra alespoň u chovných revírů odchytávat nebo likvidovat. Taková změna ale trvá velmi dlouho,“ míní hospodář rybářské organizace.

Vydra říční je nyní podle české legislativy zvláště chráněná a je zařazená do kategorie silně ohrožených druhů. Dále ji ochranu poskytuje i evropská legislativa. Podle zařazení do příslušné přílohy evropské směrnice je Česká republika povinná zajistit druhu přísnou ochranu. „Změny v seznamu zvláště chráněných druhů jsou v kompetenci ministerstva životního prostředí. Změny zařazení druhy do příloh směrnice o stanovištích jsou v kompetenci Evropské komise,“ konstatuje mluvčí AOPK Šůlová.

Podle ochranářů k přemnožení vydry dochází jen stěží. „Vydra říční je náš původní druh, je součástí naší přírody. Je tedy nedílnou součástí svého ekosystému, ve kterém se udržuje rovnovážný vztah predátora a jeho kořisti. Predátor jako vydra se ve svém prostředí ‚nepřemnoží‘, reguluje sám sebe například menším počtem mláďat. K lokálním vysokým škodám na chovných rybách u nás dochází proto, že dnešní krajina, vodní prostředí a společenstva ryb jsou silně pozměněna lidskou činností a kvůli tomu vztah predátora a kořisti ne všude funguje. Vydra jen přirozeně využívá to, co je jí nabídnuto a je nejsnadněji dostupné,“ uvedla k roli vydry v současných ekosystémech za AOPK Šůlová.

Území budoucí dálnice u Kokor čeká archeologický průzkum. Stavba má být v provozu v roce 2026

Výběrové řízení na archeologický průzkum vyhlásilo pro oblast trasy budoucí dálnice D55 Olomouc – Kokory Ředitelství silnic a dálnic. Stavba má být obrovskou úlevou pro obce Krčmaň a Kokory, kterými prochází současná frekventovaná spojnice z...

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český rybářský svaz, místní organizace Přerov

Štítky Příroda, zvíře, vydra, vydra říční, rybáři, rybolov, chov, ochrana přírody, životní prostředí, AOPK, Agentura ochrany přírody a krajiny, Přerov, Olomoucký kraj, okres Přerov, ryby, Petr Kopal, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Hranice V-

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z pěti tisíc amurů zbyly dva kusy. Rybáře na Přerovsku trápí vydří predátoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.