Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Stovky bytů u tramvajové točny. U olomouckého nádraží plánuje investor stavby za miliardy

Nedaleko tramvajové točny u olomouckého vlakového nádraží by měl vyrůst komplex až 450 bytů a komerčních prostor v odhadované tržní hodnotě přes 2,6 miliardy korun. Projekt bude financovat brněnská investiční skupina DRFG, úvodní stavební práce jsou v plánu ještě v letošním roce.

K rozsáhlým bytovým projektům vznikajícím v Olomouci se má připojit také výstavba v sousedství kruhového objezdu u budovy RCO. Dříve zde byla budova stanice technické kontroly či tenisové kurty a hala. Pozemky vlastní společnost City life Olomouc, která se na konci dubna přejmenovala z původního názvu DRFG Real Estate Project XIII. Již před několika lety plánovala jiná společnost na tomto místě stavbu administrativních budov projektu Element Office, k realizaci ale nakonec nedošlo.

Zaznačení oblasti nedaleko olomouckého nádraží, kde by měl vzniknout nový multifunkční komplex budov Zdroj: DRFG

Aktuální projekt počítá s výstavbou na pozemcích o ploše zhruba čtrnácti tisíc metrů čtverečních. Lokalita nabízí ideální dostupnost na průtah městem, městskou hromadnou dopravu i železnici. DRFG nyní připravuje architektonickou studii komplexu a hledá stavební firmu, která projekt uskuteční. První etapa stavby má začít už letos v říjnu a komplex bude podle DRFG hotov asi v roce 2025. „Projekt má velký význam pro město Olomouc také proto, že nabídne moderní kancelářské prostory a bydlení s výbornou dopravní dostupností v léta opomíjené části města, kde se přirozeně napojí na stávající infrastrukturu, a bude tak mít plnohodnotnou občanskou vybavenost,“ uvádí ředitel realitní společnosti DRFG Real Estate Josef Šilhánek k využití brownfieldové plochy.

Zaneřáděný pás blízko Šantovky se promění v nový park. Olomouc už má studii a řeší pozemky

Spousta odpadků, náletových dřevin a vyšlapaných stezek pokrývá v současnosti pás zeleně v těsném sousedství křižovatky ulic Velkomoravská a Švýcarské nábřeží. Do vysbírání pohozených obalů se místní pustí také během víkendové celorepublikové...

V chystaném komplexu bude zhruba 450 bytů, 12 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a také kanceláře či podzemní parkovací kapacity. "Areál nabídne 43 tisíc metrů čtverečních plochy rozdělených do několika budov," uvedl v tiskové zprávě investiční skupiny DRFG ředitel Šilhánek, podle kterého už se o kancelářské prostory v komplexu zajímají potenciální nájemníci.

“Momentálně se dokončuje architektonická studie a simultánně probíhá výběrové řízení stavební společnosti. Projekt bude samozřejmě stejně jako naše další developerské projekty splňovat vysoké standardy ESG,” podotkl Šilhánek k aktuálnímu trendu zaměření kritéria ekologické a společenské odpovědnosti při plánování budov.

V Olomouci se nyní připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu. Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Přes 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS.

Developerská skupina Redstone loni kvůli vysoké poptávce po bytech rozšířila zahájenou stavbu první etapy projektu Šantovka Living z původně plánovaných dvou bytových domů na čtyři. Počet nabízených bytů se tak zdvojnásobil na 68. Skupina Redstone projekt Šantovka Living čítající více než 200 bytů na začátku roku 2020 kvůli vysokým cenám stavebních prací pozastavila. Stejná společnost zahájila také demolici budov bývalého vojenského areálu na ulici Velkomoravská, kde má vzniknout několik bytových bloků a při případné spoluúčasti města také multifunkční aréna pro sportovní a kulturní akce.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Investice, stavba, město Olomouc, Fibichova, RCO, DRFG, byty, kanceláře, Olomouc, projekt, metr čtvereční, O2 Czech Republic, Tabulový vrch a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky bytů u tramvajové točny. U olomouckého nádraží plánuje investor stavby za miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.