Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Lukáš Čermák ze Šumperka vybojoval pět medailí na plaveckém mistrovství republiky

Osmnáctiletý Lukáš Čermák dokázal vybojovat na plaveckém mistrovství republiky pět medailí. Dvě bronzové a tři stříbrné. Lukáš však ve svém životě nebojuje pouze se soupeři, ale také s mentálním hendikepem. Trpí poruchou autistického spektra.

Lukáš začal s plaváním ve svých deseti letech. „Přemýšlela jsem, co by pro něj bylo vhodné, protože prakticky v ničem nevynikal. Nakonec jsme se rozhodli, že zkusíme plavání,“ vysvětluje na webu města Lukášova matka Lenka Čermáková, která ho přivedla do týmu hendikepovaných sportovců v Ústí nad Orlicí.

Během prvního roku se Lukáš naučil plavat, po dvou letech poprvé závodil a ve svých třinácti letech už sbíral medaile na republikových mistrovstvích hendikepovaných plavců. Dokázal se probojovat i na Evropské hry, které se konaly v Brně a ze kterých si odvezl dvě bronzové medaile.

Ze Šumperka přes Olomouc do Oklahomy. Talentovaná sprinterka Kubíčková zamíří za studiem do USA

V březnu potvrdila svou mimořádnou výkonnost a talent na mistrovství republiky v Ostravě. Reprezentantka Atletického klubu Olomouc Eva Kubíčková se v osmnácti letech díky juniorskému českému rekordu na šedesátimetrové trati kvalifikovala na...

Lukáš i jeho matka věří, že se stále může zlepšovat a nevzdávají boj o místo v paralympijském týmu. „Poslední dva roky nemohl Lukáš kvůli opatřením spojeným s koronavirem prakticky vůbec trénovat. Určitě by mu pomohlo i to, kdyby natrénoval šipku. Zatím startuje přímo z bazénu, což je pro něj velká nevýhoda,“ doplnila Lenka Čermáková.

Lukášovi poděkoval za reprezentaci města starosta Šumperka Tomáš Spurný (Pro Šumperk) a místostarostka Marta Novotná (Šumperáci). Ta mu při té příležitosti nabídla pomocnou ruku v tréninku, jelikož je zároveň trenérkou šumperských plavců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Šumperk

Štítky plavání, Šumperk, medaile, mistrovství, Lukáš Čermák, Evropské hry, paralympijské hry, Ústí nad Orlicí, Tomáš Spurný, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Čermák ze Šumperka vybojoval pět medailí na plaveckém mistrovství republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.