Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucká zoo získala do chovu žirafíky smaragdové. Vosičky vyvíjející se v tělech švábů

Žírafíkům smaragdovým se díky jejich zbarvení říká také létající drahokamy. Zoo Olomouc ve své minulosti vosičky ještě nikdy nechovala. Jakmile se podaří odchovat další generaci, návštěvníci se s nimi setkají v pavilonu žiraf, kde před časem vznikala nová expozice terárií.

U žirafíků je zajímavá jejich životní strategie založená na lovu švábů pro své potomky. "Samička po napáření aktivně vyhledá šváby, a když se jí povede vybraného švába najít a následně bodnout žihadlem do hrudi, má skoro vyhráno," vysvětlil v tiskové zprávě ošetřovatel Miroslav Vaverka.

Vosička následně ze švába odsaje hemolymfu ("hmyzí krev") a ochromeného jej odtáhne do vhodné komůrky, kde na něj naklade vajíčko. Z vajíčka se vylíhne larva, která začne postupně švába vysávat. Po pár dnech se larva vnoří do jeho těla a začne švába vyžírat zevnitř. 

Na Svatý Kopeček dorazila vzácná lvice ze Švýcarska. Zoo doufá v rozšíření veleúspěšného chovu

Olomoucká zoologická zahrada přivítala na pátek třináctého novou samici lva berberského, která na Svatý Kopeček přicestovala ze Švýcarska. Na takřka dvouletou lvici čeká v zoo samec Thembi, ošetřovatelé doufají ve vznik chovného páru. Šelmy si na...

"Nakonec nebohého švába larva udolá a v jeho vyžrané tělesné schránce se zakuklí. Po pár týdnech se vylíhne nová vosička a příběh se opakuje," dodal Vaverka. 

Žirafík smaragdový je zástupcem kutilek, blanokřídlého hmyzu. Rozšířený je v jižní Asii, Africe i na pacifických ostrovech. Je typickým příkladem parazitoida, tedy živočicha, který se vyvíjí v těle jiného organismu a na konci svého vývoje hostitele usmrtí. Důležité je nezaměňovat je s parazity, kteří se na nebo v hostiteli pouze přiživují a jejich smrt by pro ně z logických důvodů nebyla výhodná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, vosička, parazitoid, švábi, chov, Zoologická zahrada Olomouc, larva, Afrika, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo získala do chovu žirafíky smaragdové. Vosičky vyvíjející se v tělech švábů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.