Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na Svatý Kopeček dorazila vzácná lvice ze Švýcarska. Zoo doufá v rozšíření veleúspěšného chovu

Olomoucká zoologická zahrada přivítala na pátek třináctého novou samici lva berberského, která na Svatý Kopeček přicestovala ze Švýcarska. Na takřka dvouletou lvici čeká v zoo samec Thembi, ošetřovatelé doufají ve vznik chovného páru. Šelmy si na sebe budou nejprve zvykat v prostorách oddělených mřížemi.

Předevčírem oslavil čtvrté narozeniny olomoucký lev Thembi, jehož jméno v překladu znamená naděje. Potomek nedáno zesnulého legendárního lva Šimona se bude nyní seznamovat s potenciální novou družkou ze Švýcarska.

Dvoutunová škrabadla pro exotické kočky. Šelmy v olomoucké zoo dostaly nové kmeny

Masivní lipové kmeny obohatily výběhy kočkovitých šelem v olomoucké zoologické zahradě. S transportem až dvoutunových kusů dřeva do expozice gepardů či lvů pomohla hydraulická ruka nákladního automobilu. Exotická zvířata se do nových prvků výběhu...

„Lvice přijela v pořádku, po transportu jí však ale dáváme čas, aby se mohla návštěvníkům ukázat, až se bude na to sama cítit. Seznamování mladých lvů proběhne postupně, nejprve přes mříže, aby se mohli vnímat jak vizuálně, tak akusticky skrze zábranu, ale i pachově. Tento proces může trvat i delší čas. Pokud jim bude vše přát, můžeme se těšit na první mláďata již v příštím roce,“ přiblížila zooložka Jitka Vokurková.


Vytvoření chovného páru je u lvů berberských velmi obtížné. První šelmy tohoto druhu obdržela olomoucká zoo v roce 1979. Chovných jedinců je ve světě velmi málo a zvířata mohou pojit příbuzenské vazby. „V současné době bychom v chovatelských institucích Evropy našli kolem 80 jedinců, ve světě pak 179. Zoo Olomouc do záchrany populace berberského lva přispěla 20 jedinci, má tedy doslova lví podíl na záchraně jeho populace,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Lev berberský ve starověku i v bibli
Vyhubení lva berberského započali už Egypťané, později Římané, kteří ho používali při gladiátorských hrách. Dekadentní Římané předhazovali křesťany hladovým lvům. Císař Július César údajně používal na jedno své představení až 400 lvů, jeho rival Pompeius až 600. Při takovéto poptávce se museli dovážet lvi z Afriky a z Asie. V bibli se lev objevuje 154krát a co je zvláštní, je to nejčastější zmiňované zvíře této knihy.
Zdroj: Zoo Olomouc

Lev berberský je největším poddruhem lva. „Dospělý samec tohoto poddruhu mohl dosahovat hmotnosti více než 250 kg, výjimkou nebylo ani 300 kg. Afričtí lvi oproti tomu málokdy váží přes 200 kilogramů,“ informovala mluvčí Gronská.

Počátkem čtyřicátých let 20. století byl lev berberský v přírodě vyhuben a dlouho poté se považoval za úplně vymizelého i v zajetí. V 70. letech minulého století bylo ale zjištěno, že poslední zástupci poddruhu přežili v soukromé zoo neboli menažerii marockých králů. Tento lvinec se později stal základnou pro zoo v Rabatu. Odtud se v 70. letech dostalo 22 těchto lvů do sedmi zoologických zahrad světa, včetně Dvora Králové.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, Zoo Olomouc, příroda, zvířata, lev berberský, lvice, Svatý Kopeček, Švýcarsko, Zoologická zahrada Olomouc, zoologická zahrada, Rabat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Svatý Kopeček dorazila vzácná lvice ze Švýcarska. Zoo doufá v rozšíření veleúspěšného chovu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.