Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

V pátek nabídne Olomoucká muzejní noc desítky akcí. Kryt civilní obrany, skleníky nebo herbáře

Do letošního ročníku Olomoucké muzejní noci se zapojí přes čtyři desítky muzeí, galerií a dalších institucí, poprvé se přidá také Vědecká knihovna a program nabídne i Univerzita Palackého. Poprvé bude zpřístupněn i kryt civilní obrany v Bezručových sadech. Slavnostní zahájení bude v pátek večer v Arcibiskupském paláci.

Olomoucká muzejní noc se ve městě koná od roku 2014, před dvěma lety byla kvůli covidu zrušena, loni byla odsunuta na pozdější termín a nyní se vrací v původní podobě. Nabídka zajímavých míst, která si lze prohlédnout tento den po setmění, se neustále rozšiřuje. "Vůbec poprvé budeme moci letos navštívit i třeba kryt civilní obrany v Bezručových sadech a tamní výstavu Paměť národa, Komunitní centrum pro válečné veterány, Přírodovědeckou fakultu UP na Šlechtitelů 27, Hřbitovy města Olomouce nebo zhlédnout zajímavé výstavy ve Studiu G21, Galerii PAF, Cafe Gallery JOLA či Za sklem," uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS).

Zapojí se i univerzita, například přírodovědecká fakulta láká návštěvníky nejen na komentované prohlídky hlavní budovy, ale i k návštěvě mineralogických, petrologických, paleontologických, zoologických a botanických sbírek či geoparku. "Zpřístupněny budou jednotlivé katedry fakulty a terasy s vyhlídkou na Olomouc," uvedl proděkan fakulty Ota Blahoušek.

V České Vsi se otevřelo válečné muzeum, zázemí má v bývalé zbrojnici

Válečným zajatcům ze druhé světové války, padlým československým vojákům z první světové války, ale i osudům vojáků z novodobých misí se věnuje Válečné muzeum, které se na začátku týdne otevřelo v České Vsi na Jesenicku. Zázemí našlo v bývalé...

Zajímavou podívanou návštěvníkům nabídnou také skleníky a herbář katedry botaniky, který je na seznamu veřejných herbářových sbírek světa v databázi New York Botanical Garden. "Je zde uloženo přibližně 150 000 herbářových položek cévnatých rostlin, mechorostů i sady trvalých preparátů rozsivek. Návštěvníci mohou vidět také skleníkové sbírky sukulentů, masožravých rostlin a dalších exotických druhů rostlin pocházejících převážně z Afriky nebo z jihovýchodní Asie," popsala Martina Oulehlová z katedry botaniky.

Kabinet cizích jazyků přírodovědecké fakulty zve od 18 hodin na komentovanou prohlídku olomouckých barokních kašen v anglickém jazyce a Pevnost poznání na workshop grafické techniky suché jehly k výstavě Vidím černobíle a workshop s tiskařským lisem v expozici "Do historie!". Vstup je zdarma. Otevřeno bude do 21 hodin, o hodinu déle budou moci návštěvníci setrvat v Knihovně Univerzity Palackého.

Olomouckou muzejní noc zahájí v pátek v 18 hodin slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc ve Slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce. Přehled akcí je na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Štítky Muzejní noc, muzea, prohlídky, Pevnost poznání, Olomouc, Civilní obrana, výstava, Univerzita Palackého v Olomouci, Arcibiskupský palác, přírodovědecká fakulta, Markéta Záleská, ODS, Moravská filharmonie Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek nabídne Olomoucká muzejní noc desítky akcí. Kryt civilní obrany, skleníky nebo herbáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.