Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jeseník řeší alkoholiky ve městě. Zabavení lahve je někdy účinnější než pokuta, říká ředitel strážníků

Problematické situace s občany pod vlivem alkoholu téměř každý den řeší strážníci Městské policie Jeseník, jedním z využívaných postihů je i zabavení nádob s alkoholickými nápoji. Nevyžádaná sbírka různorodých lihovin se postupně rozrůstá, za necelé dva roky čítá takřka dvě stě lahví.

V Jeseníku platí na vymezených místech zákaz konzumace alkoholický nápojů. Opilci podle zástupců města způsobují řadu problémů. Strážníci mohou lihovinami podroušeným lidem v odůvodněných případech alkohol odejmout. „Tímto krokem již třetí sezónu řešíme situaci, kdy někteří konzumenti alkoholických nápojů obtěžují své okolí, znečišťují veřejná prostranství či budí veřejné pohoršení,“ říká starostka města Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). 

Zabavený alkohol se stává majetkem státu, městská policie ve spolupráci s Odborem přestupků Městského úřadu Jeseník pak tyto položky eviduje ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Agresor napadl ženu na jesenické kolonádě. Strážníci museli střílet do vzduchu

Až varovný výstřel ze služební pistole zastavil prchajícího násilníka, kterého stíhali policisté v Jeseníku. Muž předtím napadl na lázeňské kolonádě dvaačtyřicetiletou ženu, které se podařilo uniknout a zalarmovat muže zákona. Devatenáctiletého...

„Strážníci využívají svého zákonného oprávnění, kdy zabavují alkoholické nápoje osobám, které opakovaně porušují obecně závaznou městskou vyhlášku, pokud to na místě vyhodnotí za důvodné. Po uložení správního trestu se vlastníkem odejmutého alkoholu stává stát. Věc je následně předána Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ vysvětluje ředitel Městské policie Jeseník Martin Novotný a dodává: „Osobně vnímám tento krok velmi pozitivně. V některých opakovaných případech domluva či pokuty nikam nevedou a odejmutí alkoholického nápoje je z psychologického hlediska u některých osob leckdy větším postihem než samotná pokuta,“ doplnil Novotný v tiskové zprávě.

Synchronizované pití na 3,66 promile v dechu

Dennodenně se s opilými lidmi potýkají také strážníci například v Olomouci, kde rovněž platí obecně závazná vyhláška zakazující pití alkoholu na veřejných prostranstvích. „Pokud o takové situaci víme, tak ji strážníci řeší ve většině případů buď blokovou pokutou nebo domluvou. Alkoholické nápoje už většinou na místě nejsou. Byly ale i případy, kdy se alkohol zabavil a se spisovou dokumentací se předával na místně příslušný správní orgán. Dojde tedy k odebrání věci a celou záležitostí se pak zabývá Magistrát města Olomouce,“ potvrzuje možnost podobného postupu v krajském městě mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

I v minulém týdnu se zabývali strážníci v hanácké metropoli značně podnapilými spoluobčany. V sobotu po poledni naměřili dvěma mužům středního věku na zastávce MHD u tržnice 2,45 a 1,91 promile alkoholu v dechu. Dvojice zamířila na záchytku, ale druhý den v podvečer na ně strážníci narazili znovu. „Postup se opět opakoval a dokonce se oběma mužům podařilo synchronizovat i hladinu alkoholu, která se zastavila na hodnotě 3,66 promile,“ řekl k dalšímu z kuriozních alkoholových případů mluvčí olomouckých strážníků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jeseník

Štítky Městská policie, Jeseník, Olomouc, alkohol, pití alkoholu, přestupek, Olomoucký kraj, alkoholický nápoj, obecní policie, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Martin Novotný, Zdeňka Blišťanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník řeší alkoholiky ve městě. Zabavení lahve je někdy účinnější než pokuta, říká ředitel strážníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.