Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Helfštýn se o víkendu promění ve vojenské ležení, chystá se Festival vojenské historie

Helfštýn na Přerovsku se o tomto víkendu promění v rozsáhlé vojenské ležení. Koná se zde Festival vojenské historie, přehlídka šermířských a vojenskohistorických spolků, a to od dob římských až po první světovou válku. V doprovodném programu se objeví kapely i divadla, chybět nebude ani historická střelnice.

"Smyslem festivalu je seznámit širokou veřejnost s průřezem historie vojenství ve střední Evropě, celou přehlídku mají přitom na jednom místě. Pro lepší představu bude k vidění i velké historické ležení, za každé období bude mít skupina své táboření," uvedl pořadatel akce Martin Tureček ze skupiny historického šermu Adorea.

Ležení, ve kterém budou jednotlivé spolky bivakovat, je tradičně umístěno záměrně na jednom místě. Lidé tak budou moci hned na místě porovnávat jednotlivá období. V předchozích ročnících mohli lidé nahlédnout například i do útrob polní nemocnice s chirurgem z dob napoleonských válek. "Návštěvníci tak budou moci porovnat, jak to vypadalo v 10. či v 16. století," doplnil pořadatel akce.

Na Helfštýn o víkendu zamíří šermíři. Velkolepý Festival vojenské historie plánují na září

Na středověký hrad Helfštýn na Přerovsku zamíří nadcházející víkend šermíři. Pro návštěvníky chystají alespoň malou ochutnávku svých vystoupení, původně avizovaný velkolepý květnový Festival vojenské historie museli kvůli pandemii koronaviru...

Diváky podle něj čeká bohatý program od dob Vikingů až po rakousko-uherskou armádu. Na Helfštýn dorazí i hosté ze zahraničí, mezi nimi legendární skupina Tostabur, která se svou padesátiletou tradicí patří podle Turečka mezi zakladatele historického šermu. Představí ukázky bojové připravenosti janičářů, příslušníků elitní pěchotní jednotky osmanské armády. Přijede také Divadlo historie v pohybu Exulis, skupina Zubři, která se zabývá specializovanou technikou divadelního a filmového boje z vikingské éry, Portáši, pořádající Adorea či šermířská a divadelní skupina Nostra Ex. Diváci budou moci nahlédnout i do dob Napoleona I. a to v podání Les Marines Brno.

Chybět nebude ani Cirkus Levitare s žonglérem nebo skupina Alioquin, která se zaměřuje na historickou hudbu. "Dohromady přijede celkem 13 uskupení, což čítá přes stovku účastníků. Návštěvníci se mohou těšit také na dobová řemesla, střelnici, kde si budou moci vystřelit z luku a kuše. Sobotní i nedělní program začne velkým průvodem a představením všech účinkujících," doplnil pořadatel akce.

Festival, který potrvá celý víkend, se řadí k největším akcím pořádaným v sezoně na hradě. Letos se uskuteční dvanáctý ročník, na přehlídku každoročně dorazí kolem 3000 diváků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto adoreaolomouc.cz

Štítky Festival vojenské historie, šermíři, tábor, vojenství, Helfštýn, Přerovsko, první světová válka, vojenská historie, divadlo, okres Přerov, střelnice, hudební skupina, Napoleon Bonaparte, střední Evropa, Rakousko-uherská armáda, historický šerm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helfštýn se o víkendu promění ve vojenské ležení, chystá se Festival vojenské historie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.